Dogovorili novi energetski pravac

Španija, Portugal i Francuska grade zajednički gasni koridor

EUInfrastruktura

21.10.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Španija, Portugal i Francuska grade zajednički gasni koridor Španija, Portugal i Francuska grade zajednički gasni koridor
Španija je postigla dogovor s Portugalom i Francuskom da se planovi za gasovod Midcat zamene novim „zelenim koridorom“ od Barselone do Marseja kojim će... Španija, Portugal i Francuska grade zajednički gasni koridor

Španija je postigla dogovor s Portugalom i Francuskom da se planovi za gasovod Midcat zamene novim „zelenim koridorom“ od Barselone do Marseja kojim će se prenositi gas i vodonik, saopštio je španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez).

Nova konekcija između Španije i Francuske ići će ispod mora, dok je Midcat trebalo da ide preko Pireneja, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ministarka energetike Tereza Ribera (Teresa Ribera) rekla je da je to sjajna odluka koja produbljuje solidarnost i predanost obnovljivim izvorima energije.

Zeleni koridor povezivaće Barselonu i Marsej, koji je velik petrohemijski centar.

Sančez je dodao da će se čelnici tri države uskoro sastati kako bi razgovarali o realizaciji tog projekta.

Premijer Portugala Antonio Košta (Antonio Costa) rekao je da će se ruta, nazvana BarMar, uglavnom koristiti za pumpanje zelenog vodonika i drugih obnovljivih gasova, ali će takođe privremeno omogućiti transport „ograničene količine“ prirodnog gasa kako bi se ublažila evropska energetska kriza, preneo je Reuters.

  • ZVEZDICA01

    23.10.2022 #1 Author

    Pa sad rade ono sto su trebali pre rata i krize, da se obezbede i ne budu direktni zavisnici od Rusije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...