Slab rast prihoda od prodaje

Vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji beleži dvocifren rast

EUU fokusu

12.3.2024 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji beleži dvocifren rast Vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji beleži dvocifren rast
Ukupna vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u januaru je bila 10,7 odsto viša nego u decembru 2023, odnosno 12,2 odsto više nego u januaru... Vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji beleži dvocifren rast

Ukupna vrednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u januaru je bila 10,7 odsto viša nego u decembru 2023, odnosno 12,2 odsto više nego u januaru prošle godine.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su na mesečnom nivou 0,4 odsto, a na godišnjem 1,4 odsto, objavila je statistička kancelarija.

U januaru je vrednost industrijske proizvodnje najviše porasla u prerađivačkim delatnostima, i to 16,3 odsto, zatim u rudarstvu 11 odsto, dok je u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom smanjena 5,7 odsto, prenose Nezavisne novine i agencija Mina.

Najveći rast, 17 odsto, statističari su zabeležili u proizvodnji proizvoda za međufaznu potrošnju. Kod investicionih proizvoda vriednost je porasla 8,4 odsto, a kod proizvoda široke potrošnje 6,3 odsto.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su 0,4 odsto na mesečnom nivou. U prerađivačkoj industriji porasla je 0,4 odsto, a u rudarstvu 0,2 odsto.

Na godišnjem su nivou ukupni prihodi najviše porasli u rudarstvu, 44,6 odsto, a u prerađivačkoj industriji veći su jedan odsto.

Na mesečnom nivou porasli su prihodi od prodaje proizvoda za široku potrošnju 2,4 odsto, dok su pali kod proizvoda za međufaznu potrošnju i investicije.

Ukupna vrednost zaliha u industrijskoj proizvodnji bila je 3,2 odsto viša nego u decembru, odnosno 1,5 odsto više nego u januaru prošle godine.

Vrednost zaliha na godišnjem nivou je veća samo kod proizvoda za investicije 15,8 odsto. Kod proizvoda za široku potrošnju ostala je ista, a kod proizvoda za međufaznu potrošnju je manja 4,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...