Atini potreban novac za sanaciju šteta od klimatskih promena

Grčka vlada povećava turističke takse

EUVesti

23.11.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Grčka vlada povećava turističke takse Grčka vlada povećava turističke takse
Grčka vlada namerava da povisi turističke nadoknade i da očekivani dodatni prihod od 600 miliona evra usmeri u fond za sanaciju štete koju izazivaju... Grčka vlada povećava turističke takse

Grčka vlada namerava da povisi turističke nadoknade i da očekivani dodatni prihod od 600 miliona evra usmeri u fond za sanaciju štete koju izazivaju klimatske promene, naveo je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Turistička nadoknada za najjeftinija noćenja u apartmanima biće povećana sa 0,5 na 1,5 evra po noćenju, izvestili su grčki mediji, dok će nadoknada za noćenja u hotelima sa pet zvezdica biti podignuta sa četiri na 10 evra po noćenju, prenosi Seebiz.

Micotakis je naveo da će prioriteti u planu brze pomoći biti „najbrža moguća mobilizacija za spasavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti, osiguravanje finansijskih sredstava i sveobuhvatan plan odbrane od klimatske krize“.

Grčki premijer takođe je rekao da vlada namerava da obezbedi 3,3 milijarde evra za sanaciju štete koju su proteklog leta izazvale poplave u Tesaliji. Novac bi trebalo da bude pribavljen iz fondova Evropske unije i iz budžeta.

Jake kiše početkom septembra izazvale su poplave u Tesaliji u kojima je stradalo 17 osoba. Uginulo je više hiljada životinja, dok su uništene kuće, putevi, mostovi, poljoprivredno zemljište i usevi. Grčku su ove godine ponovo poharali i veliki požari, zbog čega su u julu vlasti evakuisale oko hiljadu turista sa ostrva Rodos.

  • DASHA

    23.11.2023 #1 Author

    Sto je njihovo pravo, i sasvim je u redu da to urade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...