Rastuća potrošnja uglja u Kini, Indiji i SAD dostiže rekordne nivoe

IEA: Svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije štetnih gasova na nulu

EkologijaSvetU fokusuVesti

17.12.2021 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IEA: Svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije štetnih gasova na nulu IEA: Svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije štetnih gasova na nulu
Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je danas da će rastuća potrošnja u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama do kraja ove godine podići... IEA: Svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije štetnih gasova na nulu

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je danas da će rastuća potrošnja u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama do kraja ove godine podići globalnu potražnju za električnom energijom iz uglja na novi najviši nivo, potkopavajući napore za smanjenje emisije štetnih gasova.

IEA procenjuje da će globalna proizvodnja struje iz elektrana na ugalj u 2021. godini dostići 10.350 teravat sati (TWh), što je povećanje od devet odsto, što je posledica brzog ekonomskog oporavka koji je „podstakao mnogo brži rast potražnje za električnom energijom s kojim ponuda niskougljenične struje ne može da drži korak“.

Očekuje se da će ukupna potražnja za ugljem, uključujući tražnju iz industrija cementa i čelika, ove godine porasti za šest odsto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mada iz agencije navode da potrošnja neće premašiti rekordne nivoe zabeležene 2013. i 2014. godine, ipak nije isključena mogućnost da bi ona sledeće godine mogla da dostigne novi rekord.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol navodi da su ovi pokazatelji „zabrinjavajući znak o tome koliko svet zaostaje u naporima da smanji neto emisije štetnih gasova na nulu”.

Kina je odgovorna za više od polovine globalne proizvodnje električne energije iz uglja i procenjuje se da će ove godine zabeležiti rast od devet odsto u odnosu na 2020. godinu, saopštila je IEA, dodajući da se za Indiju predviđa skok proizvodnje elektrana na ugalj od 12 odsto.

Smanjenje upotrebe uglja je bila glavna tema u diskusijama na klimatskom samitu u Glazgovu prošlog meseca, pri čemu su se države konačno saglasile da „postepeno smanjuju“ potrošnju tog energenta u okviru napora da se rast globalne temperature zadrži što je moguće bliže nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

Kina se obavezala da će početi da smanjuje potrošnju uglja, ali tek nakon 2025. godine, što ostavlja elektranama na ugalj značajan prostor za dalje povećanje proizvodnih kapaciteta u naredne četiri godine.

Prema izveštaju koji su ove nedelje objavili istraživači kineske državne elektromreže, zabrinutost za energetsku bezbednost zemlje znači da će Kina verovatno izgraditi čak 150 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta na ugalj tokom perioda 2021-2025, čime će ukupni kapaciteti dostići 1.230 GW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...