Jedina članica G8 koja je odustala od ove ideje

Italija neće graditi nuklearne elektrane

EUVesti

13.12.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija neće graditi nuklearne elektrane Italija neće graditi nuklearne elektrane
Italijanska vlada neće finansirati nove nuklearne elektrane četvrte generacije koje bi mogle pomoći zelenoj tranziciji. Međutim, prema rečima italijanskog ministra životne sredine Žilberta Pičeta... Italija neće graditi nuklearne elektrane

Italijanska vlada neće finansirati nove nuklearne elektrane četvrte generacije koje bi mogle pomoći zelenoj tranziciji.

Međutim, prema rečima italijanskog ministra životne sredine Žilberta Pičeta Fratina (Gilberto Pichetto Fratin) njihova izgradnja neće ometati lokalna industrijska područja i energetske kompanije.

“Ako bilo koja industrijska oblast i kompanija odluče da izgrade nuklearnu elektranu, država će delovati kao regulator”, rekao je Pičeto Fratin, prenosi Seebiz.

„Nećemo graditi nuklearne elektrane u Italiji. Možda će industrijska područja ili pojedinačne energetske kompanije odlučiti da se opremaju malim reaktorom četvrte generacije. Država će u ovom slučaju biti samo regulator“, rekao je italijanski ministar.

Italija je jedna od retkih zemalja u Evropi i jedina članica grupe G8 koja je potpuno odustala od nuklearne energije. Poslednja nuklearna elektrana u zemlji zatvorena je 1990. godine, nakon što su Italijani glasali protiv nuklearne energije na referendumu 1987. godine. Referendum je održan u svetlu nuklearne tragedije u Černobilju.

Međutim, ekolozi i klimatski aktivisti snažno se zalažu za nuklearne elektrane nove generacije, jer veruju da bi one mogle igrati važnu ulogu u prelasku sa fosilnih goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...