za pomoć ugroženim domaćinstvima namenjeno 50 miliona

Iz Paketa energetske podrške BiH uskoro dobija 70 miliona evra

RegionVesti

4.4.2023 19:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Iz Paketa energetske podrške BiH uskoro dobija 70 miliona evra Iz Paketa energetske podrške BiH uskoro dobija 70 miliona evra
Evropska komisija uskoro će Bosni i Hercegovini uplatiti prvu tranšu od 70 miliona evra ili 90 odsto sredstava iz Paketa energetske podrške toj zemlji.... Iz Paketa energetske podrške BiH uskoro dobija 70 miliona evra

Evropska komisija uskoro će Bosni i Hercegovini uplatiti prvu tranšu od 70 miliona evra ili 90 odsto sredstava iz Paketa energetske podrške toj zemlji.

Taj novac, kako je saopštila Delegacija EU u BiH, namenjen je za pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastom cena, a doprineće i energetskoj tranziciji, prenosi Beta.

Uslovi da ta sredstva budu isplaćena bio je da Savet ministara BiH potpiše Sporazum o finansiranju iz okvira Paketa energetske podrške EU, koji je u utorak šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru (Johann Sattler) uručila predesdavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Satler je posle ceremonije izjavio da se EU „dosledno pokazala kao pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini“.

„Protekla zima je bila izuzetno teška za najsiromašnije porodice u Bosni i Hercegovini radi rasta cena, usled ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je on, dodavši da je to prvi put da su vlasti BiH dobile pomoć koja će se na ovaj način dostaviti građanima.

Satler je dodao da će način na koji će BiH raspolagati sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za eventualnu buduću podršku koja će se pružati direktno institucijama ove zemlje.

Od 70 miliona evra, izdvojenih za hitnu pomoć Bosni i Hercegovini, 50 miliona je namenjeno za pomoć ugroženim domaćinstvima, dok se 20 miliona izdvaja za podršku energetskoj efikasnosti.

Vlasti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu će raditi na raspodeli sredstava putem nadležnih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu okoline i upravnih jedinica Brčko distrikta.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je krajem oktobra prošle godine predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Ursula fon der Leyen) na početku svoje posete regionu.

Vrednost ukupnog Paketa iznosi milijardu evra bespovratnih sredstava, uključujući 500 miliona namenjenih za neposrednu pomoć regionu.

Dodatnih 500 miliona evra bespovratnih sredstava je namenjeno kao srednjoročna i dugoročna podrška ulaganjima u postizanje energetske efikasnosti i energetske nezavisnosti, kroz unapređenje plinske i električne infrastrukture i interkonektora, uključujući i LNG (ukapljeni prirodni gas).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...