Završeni idejni projekat i Studija izvodljivosti za buduću elektranu

Japan se uključuje u projekat RHE Bistrica – pripremni radovi na izgradnji sledeće godine

InvesticijeSrbija

8.5.2024 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Japan se uključuje u projekat RHE Bistrica – pripremni radovi na izgradnji sledeće godine Japan se uključuje u projekat RHE Bistrica – pripremni radovi na izgradnji sledeće godine
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je u utorak dobijena zvanična potvrda Vlade Japana o formalizaciji odluke o učešću Japanske agencije za međunarodnu... Japan se uključuje u projekat RHE Bistrica – pripremni radovi na izgradnji sledeće godine

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je u utorak dobijena zvanična potvrda Vlade Japana o formalizaciji odluke o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u projektu izgradnje reverzibilne hidroeletrane (RHE) Bistrica.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović razgovarala je tim povodom sa glavnim predstavnikom JICA na Balkanu Masahirom Uekijem o finansiranju i izgradnji RHE Bistrica, koji je nazvala najvažnijim projektom u energetskom sektoru, prepoznat i u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Đedović Handanović je navela da je potvrda o učešću JICA stigla nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije i naglasila da je ova hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata, važna za balansiranje i skladištenje energije, a posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu.

Ministarka je dodala da će do kraja godine biti završena priprema tehničke dokumentacije, kako bi sledeće godine počeli izvođenje pripremnih radova.

Masahiro Ueki je izrazio želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema prostornog plana područja posebne namene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i studije o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije JICA za izgradnju RHE Bistrica donesena je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A, projekta koji je uspešno realizovan u saradnji sa JICA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...