Istraživanje portala Biznis.rs: Kina kao lider u trgovini i nauci (1)

Otvaranjem kineskog tržišta domaća poljoprivreda može biti razvijena poput holandske

AgrobiznisAnalizaInvesticijeSrbijaSvet

11.5.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 19

Otvaranjem kineskog tržišta domaća poljoprivreda može biti razvijena poput holandske Otvaranjem kineskog tržišta domaća poljoprivreda može biti razvijena poput holandske
Srbija je postala prva evropska zemlja sa kojom je Kina potpisala sporazum o izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću. Dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik u... Otvaranjem kineskog tržišta domaća poljoprivreda može biti razvijena poput holandske

Srbija je postala prva evropska zemlja sa kojom je Kina potpisala sporazum o izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću.

Dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik u Centru za studije Pojasa i puta pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu u razgovoru za Biznis.rs objašnjava značaj ovog sporazuma i ističe da je od izuzetne važnosti, pre svega, u oblasti ekonomije i međuljudske (people-to-people), odnosno naučno-tehnološke i kulturne saradnje.

Dosadašnji nivo je bio izuzetno visok (najviši mogući u Evropi), ali novi unapređuje sve do sada postignuto i otvara nove mogućnosti. To znači da je poverenje Kine u Srbiju izuzetno visoko i da je Kina spremna da se još više angažuje oko pomoći Srbiji na svim poljima. Sam sadržaj – osim šest tačaka koje je predstavio predsednik Si – ostaju da se definišu u budućnosti, to je vrsta otvorene knjige”, kaže Mitić.

Kada je reč o samom konceptu ideje stvaranja zajednice sa zajedničkom budućnošću, to je osnovni diplomatski koncept Si Đinpinga, predstavljen 2013. godine, koji je temelj njegove vizije rešavanja ekonomskih, razvojnih i bezbednosnih problema u svetu.

Cilj inicijative nije stvaranje blokova ni saveza

Na osnovu tog koncepta je razvijen i Pojas i put, kao i nove inicijative u poslednje tri godine, poput Globalne razvojne inicijative, Globalne bezbednosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative.

“Poenta same inicijative jeste protivljenje dominaciji hegemona na globalnom planu, širenju alijansi i blokova, hladnoratovskom mentalitetu, i povratak međunarodnom pravu i Povelji UN, kao i pravu svake države da sama izabere sopstveni model razvoja”, objašnjava naš sagovornik.

Za sada je ovaj kineski koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću prihvatilo sedam država ASEAN-a.

“Zajednicu zajedničke budućnosti sa Kinom dogovorile su Indonezija, Tajland, Malezija, Vijetnam, Mijanmar, Kambodža i Laos. Tu su i Mongolija, Pakistan, Južna Afrika. Očekuje se dalje širenje. U ovom trenutku čini se da samo Srbija i Mađarska imaju poverenje najvišeg nivoa u Pekingu. To ne znači da se ova situacija neće promeniti u budućnosti. Zavisiće od primene dosadašnjih dogovora i želje za dubljom saradnjom. Ne radi se o stvaranju novih alijansi, blokova ili saveza jer bi to bilo u suprotnosti sa samom suštinom inicijative”, navodi dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik u Centru za studije Pojasa i puta pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay

Ugovor o slobodnoj trgovini koji Srbiji garantuje plasman roba i usluga na kinesko tržište bio je jedan od fokusa razgovora predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da slobodna trgovina sa Kinom može ekonomski imati značaj jednak onome koji je imao Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

“Otvara nam se tržište koje je veličine tržišta Evropske unije, na kojem ćemo imati mogućnost da plasiramo naše proizvode, uz odgovarajuća ograničenja, baš kao i kada je reč o tržištu EU”, ističe Stevanović u razgovoru za Biznis.rs.

Govoreći o mogućim efektima, naš sagovornik kaže da će pre svega naša trgovina postati disperzovanija, odnosno neće biti dominantno sa CEFTA i EU, a ukupna spoljna trgovina Srbije na godišnjem nivou biće veća od BDP-a Srbije čime ćemo postati mala otvorena privreda u svakom smislu.

“Time ćemo biti manje kritično zavisni od ekonomskih turbulencija dominantnih partnera i tuđih konjuktura, a takođe manje su šanse da se ekonomija pretvori u fatalan mehanizam za politička uslovljavanja. Ako Srbija bude uživala pogodnosti slobodne trgovine sa Kinom kratko, to jest ako brzo postanemo članica EU (što je sa sadašnjom vladom malo verovatno), imaćemo prednost da smo uspostavili prisustvo na tržištu Kine i odgovarajuća partnerstva, što će biti benefit čak i kada prestane slobodna trgovina (verovatna posledica članstva u EU)”, navodi Stevanović.

U slučaju da se nastavi beskonačno pozicioniranje Srbije pred vratima članstva u EU, posebno ako je to obostrana želja i EU i Srbije, naš sagovornik smatra da ćemo onda stvoriti privredu koja je disperzovana i globalna, u političkom svetu gde Srbija teži da bude uspešan pelivan u multilateralnom svetu.

“Konačno, Kina nije više dominantno proizvođač jeftinih i loših proizvoda, nego privreda koja je načinila ozbiljan proboj u ekonomiju znanja i proizvode visoke vrednosti, tako da nema mesta starim strahovima od propasti srpskih firmi zbog nelojalnih konkurenata koji preplavljuju tržište lošom i jeftinom robom. Takođe, kako nismo do sada izgradili naše velike ekonomije znanja, nemamo razloga da imamo strahove poput onih u SAD i EU”, ocenjuje ekonomista.

Fokus na hrani i poljoprivredi

Glavni fokus sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije je na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

“Ako pucamo visoko sigurno je da možemo razmišljati o Srbiji koja ima poljoprivredu poput holandske u srednjem roku. Rast agrobiznisa bi mogla biti prva posledica. Takođe, vrlo je verovatno da će slobodna trgovina gurati investicije iz Kine u Srbiju i da ćemo preći iz faze gde smo imali malo učešće domaćih podizvođača i kooperanata u kineskim poslovnim operacijama u Srbiji u fazu koja više liči onima koje postoje kod zapadnih investicija i poslova u Srbiji”, smatra Aleksandar Stevanović i dodaje da je i rast saobraćaja takođe vrlo verovatan.

“Iako to nije posledica slobodne trgovine same po sebi nego ostalih sporazuma, moguć je snažan stimulans rastu ekonomija znanja u Srbiji. Konačno, vidimo i da će energetika u srednjem roku imati koristi od uznapredovalih odnosa Srbije i Kine. Sve u svemu, sadašnja vlada je stavila značajne karte na Srbiju kao globalnog igrača u multilateralnom svetu, a da li je to prava politika (koja nosi potencijalno velike dobitke i potencijano veće rizike) u odnosu na sigurnost EU integracija pokazaće vreme”, zaključuje ekonomista Aleksandar Stevanović.

Sutra: Osvajanje sveta pomoću razgranate međunarodne saradnje u nauci

  • Kata

    11.5.2024 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • Aca

    11.5.2024 #2 Author

    To je tacno,ali ima ono ali.Obican seljak tesko moze do kineskog trzista,ali zato postoji neko ko moze,preko kog ce da dodje do njega.Znaci,ja prodam nekom moju sljivu koji ce istu tamo da izveze i proda.E taj neko je problem,oped plati bedu i seljak opet u problemu.Znaci,najveci problem su kao i uvek otkupljivaci koji hoce da zarade puta deset u odnosu na onog koji je to nesto stvorio.E zato mi ne mozemo da budemo Holandija,nego bedni brdoviti Balkan.

    Odgovori

    • REA

      12.5.2024 #3 Author

      Ana svaka Vam je na mestu

      Odgovori

  • ZVONČICA

    11.5.2024 #4 Author

    Bilo bi dobro da stvarno tako i bude

    Odgovori

  • MIKIMILE

    11.5.2024 #5 Author

    Daleko smo mi od toga

    Odgovori

  • ZVEZDA

    11.5.2024 #6 Author

    Odlicne novosti

    Odgovori

  • LEBRON

    12.5.2024 #7 Author

    Tesko to da dočekamo.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.5.2024 #8 Author

    Najmanje zaradi onaj ko je najvise ulozio,to nije fer…

    Odgovori

  • GAGA

    12.5.2024 #9 Author

    Tesko da ce to tako bas biti

    Odgovori

  • BLIZANAC

    12.5.2024 #10 Author

    Nadamo se da ce tako biti ali sve manje verujem u to

    Odgovori

  • Grocka

    12.5.2024 #11 Author

    Zar nista ne moze bez kineza?

    Odgovori

  • gagica

    12.5.2024 #12 Author

    Eto rezultata posete kineskog predsednika

    Odgovori

  • Brana

    12.5.2024 #13 Author

    Videćemo

    Odgovori

  • MARA

    12.5.2024 #14 Author

    Tesko da mozemo biti Holandija…Gramzivi otkupljivači u odnosu na mučene proizvođače

    Odgovori

  • Boba321

    12.5.2024 #15 Author

    Kada bi samo sacuvali i iskoristili nasu Vojvodinu mogli bi bas lepo da zaradimo od kineza

    Odgovori

  • Manja

    13.5.2024 #16 Author

    Nadam se da ce i proizvodjaci profitirati a ne samo otkupljivaci…

    Odgovori

  • Petar

    15.5.2024 #17 Author

    Vojvodina od 2 miliona da narani 1 milijardu kineza epp program ma kinezi pojedu za jedan dan što se u vojvođanskim ravnicama proizvodi a šta će da ostane za nas da srpski tajkuni uvoze i prodaju nama onda

    Odgovori

  • Dux011

    15.5.2024 #18 Author

    Fino…

    Odgovori

  • ZELJKA

    19.5.2024 #19 Author

    Odlicno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.