Projekat ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima”

Kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje?

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

11.10.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje? Kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje?
U okviru projekta ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” u delu koji se odnosi na jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta i tržišnog nadzora,... Kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje?

U okviru projekta ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” u delu koji se odnosi na jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta i tržišnog nadzora, tokom oktobra biće organizovano šest okruglih stolova u regionalnim privrednim komorama širom Srbije.

Tema prvog okruglog stola, koji je organizovan u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, bila je „Izazovi u primeni tehničkih propisa i kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje“, navedeno je na sajtu Ministarstva privrede. O toj temi govorili su predstavnici Instituta za standardizaciju Srbije, Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede Srbije.

U saopštenju se dodaje da Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Srbije sa Evropskom unijom u području slobodnog kretanja roba, koje je uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, jedna od osnovnih sloboda na kojima se zasniva EU, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja suštinu evropskih integracija.

„Kada se usklade nacionalni propisi za proizvode sa zakonodavstvom Evropske unije osigurava se jednak tretman, povećanje konkurentnosti, niže cene i veći i širi izbor za potrošače“, naglašeno je na sajtu resornog ministarstva.

Predstavnik Ministarstva privrede Mile Mitrović govorio je o ključnim izazovima u primeni tehničkih propisa u praksi: tumačenju propisa, pripremi dokumentacije, sprovođenju ocenjivanja usaglašenosti, označavanju proizvoda, značaju primene srpskih i evropskih harmonizovanih standarda, kao i o dilemama koje imaju proizvođači prilikom stavljanja proizvoda na tržište.

„Standardizacija doprinosi efikasnijem obavljanju poslovnih procesa, poštovanju propisa i izgradnji poverenja korisnika, dobavljača i ostalih zainteresovanih strana. Primena standarda može unaprediti poslovanje svake organizacije, bez obzira na vrstu, veličinu i delatnost“, izjavila je Ljubica Petrović iz Instituta za standardizaciju Srbije.

Imajući u vidu važnost teme klimatskih promena i potrebu prilagođavanja privrede najnovijim propisima, Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije govorio je o regulatornom okviru i međunarodnim standardima za kvantifikaciju i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte (GHG), kao i o važnosti standarda održivosti za poslovanje i konkurentnost kompanija.

„Polazeći od mnogih izazova sa kojima se kompanije danas susreću na globalnim tržištima, predstavio sam zakonske obaveze operatera postrojenja za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova staklene bašte (GHG), a fokus je bio na standardima kao dostupnom dobrovoljnom instrumentu koji predstavljaju najefikasniju podršku kompanijama u borbi protiv klimatskih promena, a u korist održivog poslovanja“, istakao je Stokić.

Evropska unija, kako se navodi, pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima EU ostvaren je, između ostalog, i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost više od 10 miliona evra.

  • TATJANA

    12.10.2022 #1 Author

    Samo nek daju podrsku

    Odgovori

  • VERA

    12.10.2022 #2 Author

    Standardi definišu šta se i kako radi, bez njih se ne može.

    Odgovori

  • Tina

    12.10.2022 #3 Author

    Sa odgovarajucim standaedima svima je lakse.

    Odgovori

  • Emilija

    13.10.2022 #4 Author

    Podrska je vazna

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.10.2022 #5 Author

    Bez toga nema napretka…

    Odgovori

  • VILENJAK

    16.10.2022 #6 Author

    U svemu je neophodno da postoje standardi!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...