preostali radovi trebalo bi da koštaju 368 miliona dinara

Konzorcijum šest firmi dobio pojektovanja i završetak radova na kragujevačkoj Tržnici

SrbijaVesti

27.4.2024 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Konzorcijum šest firmi dobio pojektovanja i završetak radova na kragujevačkoj Tržnici Konzorcijum šest firmi dobio pojektovanja i završetak radova na kragujevačkoj Tržnici
Konzorcijum šest firmi dobio je posao projektovanja i okončavanja radova na objektu „Gradska tržnica“ u Kragujevcu iz 1929. godine, koji je pod zaštitom države... Konzorcijum šest firmi dobio pojektovanja i završetak radova na kragujevačkoj Tržnici

Konzorcijum šest firmi dobio je posao projektovanja i okončavanja radova na objektu „Gradska tržnica“ u Kragujevcu iz 1929. godine, koji je pod zaštitom države kao deo kulturno-istorijske celine Milošev venac, u centru grada.

Gradska uprava za razvoj i investicije raspisala je, 20. marta javnu nabavku, da bi rekonstrukcija Gradske tržnice konačno, posle više od godinu dana, trebalo da se pomeri sa mrtve tačke, prenosi Beta.

Portal Pressek pipe objavio je da su posao dobile dve valjevske i četiri beogradske firme: BS-Projekat 2009 doo Valjevo, Telesec Beograd, Pro. 19 Beograd, Tetra inženjering Valjevo, Termomont Beograd i Falcon Survey Beograd. Termomont doo Beograd obaviće veći deo posla – 60 odsto.

Ta firma je, po pisanju medija, izvodila radove na fontani na Slaviji i aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, bila je zadužena i za izgradnju covid-bolnica u Novom Sadu, Kruševcu i Batajnici kod Beograda.

Na tender se javila i druga grupa firmi iz Kragujevca i Beograda, ali je cena koju su one ponudile bila znatno viša.

Pressek piše da, ako je suditi po odluci o dodeli ugovora, preostali radovi trebalo bi da koštaju 368 miliona dinara.

Budžetom Grada Kragujevca za završetak Tržnice u naredne dve godine predviđeno je još više od 527 miliona dinara, od čega oko 161 milion ove godine i 366 miliona 2025. godine.

Image by Freepik

Po podacima iz dokumentacije JKP „Šumadija“, na do sada izvedene radove potrošeno je 229 miliona dinara.

Rekonstrukcija najstarije pijace u Kragujevcu, zelene pijace „Centar“ počela je 22. maja 2020. godine i trebalo je da bude završena u decembru.

Za to je JKP Šumadija podigla kredit od gotovo tri miliona evra, a po prvobitnom planu rekonstrukcija je trebalo da košta oko 351 miliona dinara sa PDV-om. U julu 2020. godine se tokom radova srušio deo spoljnog zida „Tržnice“.

Krajem 2021. godine su radovi zaustavljeni zbog, kako je tada rekao gradonačelnik Nikola Dašić, „propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta“.

Po javno dostupnim podacima više puta je menjan ugovor sa tadašnjim izvođačima radova –  firmama Eurodomus doo Beograd, Potens Perforacija doo Požega i Maksim gradnja doo Subotica.

Prolongiran je rok za završetak radova, ali su obračunavati i dodatni troškovi i cena je stalno rasla.

Ugovor je raskinut u januaru prošle godine, a u martu raspisan tender za završetak nadstrešnice i dela sa pijačnim tezgama i taj deo pijace u Kragujevcu otvoren je krajem prošle godine.

Početkom 2024. rekonstrukcija matičnog objekta Gradske tržnice je Grad Kragujevac preuzeo od JKP Šumadija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...