Nagli rast cena nikla uvukao bi tržište u "spiralu smrti"

LME brani odluku o prekidu trgovanja u trenutku istorijskog pritiska

BerzaNovacPoslovanjeSvetVesti

29.11.2022 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

LME brani odluku o prekidu trgovanja u trenutku istorijskog pritiska LME brani odluku o prekidu trgovanja u trenutku istorijskog pritiska
Londonska berza metala (LME) stala je iza kontroverzne odluke koju je donela u martu, kada je otkazala trgovanje niklom vredno milijarde dolara kako bi... LME brani odluku o prekidu trgovanja u trenutku istorijskog pritiska

Londonska berza metala (LME) stala je iza kontroverzne odluke koju je donela u martu, kada je otkazala trgovanje niklom vredno milijarde dolara kako bi izbegla zahtev za dodatna sredstva u vrednosti od 20 milijardi dolara koji bi tržištu doneo niz nevolja i doveo u pitanje opstanak same berze metala.

LME je početkom nedelje, u okviru podneska za odbranu protiv tužbi koje su podnele kompanije Elliott Investment Management i Jane Street Capital, predstavila najdetaljniji izveštaj o istorijskom pritisku do koga je dovelo trgovanje niklom ove godine, kada su cene za nešto više od 24 časa porasle za 250 odsto.

Dokument, koji opisuje rast panike i rast broja bankrota članova klirinške kuće u LME pre najvećeg skoka, objašnjava zašto je LME donela odluku da zaustavi trgovanje, ali bi takođe mogao ponovo otvoriti pitanje zašto berza nije reagovala ranije, piše Bloomberg.

Da je berza dozvolila da cene koje je nikl dostigao 8. marta ostanu nepromenjene, tržište ovog metala suočilo bi se zahtevom za dodatna sredstva od 19.75 milijardi dolara, što je deset puta više u odnosu na prethodni rekord. Najmanje sedam članova bi bankrotiralo, a kriza je imala potencijal da uvuče tržište u “spiralu smrti” (što znači da bi cena nikla samo nastavila da raste) navodi Ejdrijan Farnam (Adrian Farnham), koji je tada bio direktor LME klirinške kuće.

U tom scenariju, ME Clear bi zabeležio gubitak od 2,6 milijardi dolara i morao bi da traži doprinose od članova kliringa u iznosu od 1,22 milijarde dolara. Nakon toga bi verovatno još pet članova podnelo zahtev za bankrot, što bi “onemogućilo LME da funkcioniše kao tržište metala i dalje stvorilo sistemski rizik za širi finansijski sistem”.

Kompanije Elliott Investment Managemet i Jane Street Capital od LME i njene klirinške kuće zahtevaju odštetu u ukupnoj vrednosti od skoro 500 miliona dolara, navodeći da je odluka o prekidu trgovanja 8. marta bila neprimerena.

“LME tvrdi da su tužbe kompanija Elliot i Jane Street neosnovane i bazirane na fundamentalnom nerazumevanju situacije u kojoj se 8. marta našla berza i njenih odluka. Svi odluke koje su tada donesene bile su u skladu sa zakonom i u skladu sa interesima celokupnog tržišta. LME će nastaviti da brani svoje stavove po tom pitanju”, izjavio je portparol Londonske berze metala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...