vlada srbije nije donela uredbu o povećanju cene za privrednike

Mihajlović: Ne postoje planovi za restrikcije, uskoro preporuke za smanjenje potrošnje struje

SrbijaU fokusuVesti

26.8.2022 14:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Mihajlović: Ne postoje planovi za restrikcije, uskoro preporuke za smanjenje potrošnje struje Mihajlović: Ne postoje planovi za restrikcije, uskoro preporuke za smanjenje potrošnje struje
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada Srbije... Mihajlović: Ne postoje planovi za restrikcije, uskoro preporuke za smanjenje potrošnje struje

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada Srbije donela odluku o povećanju cene struje za privredu, i najavila preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

„Ne postoje i ne prave se nikakvi planovi restrikcije električne energije. Restrikcija nije bilo ni u decembru, kada je Elektroprivreda Srbije (EPS) bila na korak od kolapsa, pa ih neće biti ni sada“, rekla je Mihajlović u Smederevu, gde je posetila gradilište rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata.

Istakla je da plan nisu restrikcije, već borba za elektroenergetski sektor i povećavanje proizvodnje struje i nabavku nedostajuće količine električne energije, što se radi kroz uvoz uglja i struje i štednju.

„Da uradimo sve da EPS proizvodi više struje i da manje trošimo za uvoz. Juče je uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više“, rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je istakla da je nemoguće davati procene koliko će novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na svakodnevno povećavanje cena na tržištu.

„Sigurno je da će nam biti potrebno mnogo više od procenjenih 3,5 milijardi evra. Nije pitanje hoće li biti struje, već po kojoj ceni, jer je danas cena struje 702 evra za megavat-čast, cena gasa je 3.200 evra. Razgovaramo i sa Mađarskom i sa Azerbejdžanom o nabavci struje po povoljnijim cenama do kraja marta“, rekla je ona.

elektronika
Foto: Pixabay.com

Na pitanja novinara o povećanju cene struje za privredu, rekla da vlada nije donela nikakvu odluku o tome.

„Kod nas je trenutna cena za privredu, za komercijalno snabdevanje, 75 evra po megavat-času, a u Evropi izmedju 540 i 640 evra, što znači da je oko osam puta jeftinije kod nas, što nije održivo, i razmatramo, zajedno sa EPS-om, da li će i u kojem periodu doći do povećanja, ali odluka svakako još nije doneta“, izjavila je ona.

Mihajlović je kazala da će Ministarstvo rudarstva i energetike uskoro predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

„Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi“, rekla je ministarka.

Podsetila je da sva javna preduzeća treba da naprave i sprovode plan uštede energije.

Mihajlović je kazala da se odavno apeluje na domaćinstva da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje kada su prozori otvoreni, da isključuju uređaje kada ih ne koriste, da za grejanje ne koriste električnu energiju, već druge energente.

„Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne“, rekla je ona.

 • MarijaS

  26.8.2022 #1 Author

  Lepe vesti.

  Odgovori

 • TATJANA

  26.8.2022 #2 Author

  Uvek trrmeba tako raditi a ne samo sad

  Odgovori

 • SRDJAN

  26.8.2022 #3 Author

  Nema restrikcija dok ne krene prvo zahladjenje a onda videcemo 🙂

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.8.2022 #4 Author

  Ovo su nagovestaji a do zime videcemo sta ce stvarno biti…

  Odgovori

 • N.N.

  26.8.2022 #5 Author

  Nadajmo se da nece biti, ali cisto sumnjam…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  27.8.2022 #6 Author

  Nadam se da ce mo ovu zimu provesti u boljoj poziciji nego većina evropskih zemalja.

  Odgovori

 • Milovan94

  27.8.2022 #7 Author

  Čisto sumnjam da neće biti restrikcija.

  Odgovori

 • NATI29

  27.8.2022 #8 Author

  Trebali bi svi malo da pripazimo

  Odgovori

 • kaćica

  29.8.2022 #9 Author

  Ja cu da trosim kako sam i dosada trosila.

  Odgovori

 • MARE

  25.9.2022 #10 Author

  Kakvi planovi , uzbudljivije je kad se sokiramo nespremni

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...