zbog zarobljenog novca sudske bitke potrajaće godinama

Milijarde dolara skrivene iza nove gvozdene zavese

InvesticijeNovacSvetVesti

22.2.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Milijarde dolara skrivene iza nove gvozdene zavese Milijarde dolara skrivene iza nove gvozdene zavese
Skoro godinu dana nakon početka rata u Ukrajini, firme koje su investirale u Rusiju pre vojnog sukoba i dalje pokušavaju da se kreću kroz... Milijarde dolara skrivene iza nove gvozdene zavese

Skoro godinu dana nakon početka rata u Ukrajini, firme koje su investirale u Rusiju pre vojnog sukoba i dalje pokušavaju da se kreću kroz složenu mrežu blokiranih i zamrznutih hartija od vrednosti zbog uspostavljenih sankcija.

Jedan primer posledica sukoba je slučaj kompanije Sova Capital, koja se specijalizovala za pružanje pristupa međunarodnim investitorima ruskim hartijama od vrednosti. Brokerska kuća je postala nelikvidna ubrzo nakon invazije prošle godine. Sudski slučaj u Londonu će sada utvrditi šta će se desiti sa portfeljem ruske imovine koju je držao potencijalno vrednom 274 miliona funti, a koju administratori žele da prodaju kako bi vratili sredstva kreditorima.

Legije advokata okupile su se na sudu ove nedelje nakon što su administratori pokušali da prodaju portfelj uz značajan popust milijarderu Romanu Avdejevu, koji je posedovao Sovu pre njenog kolapsa. Protivnik sporazuma je bivši izvršni direktor Gazpromnefta Boris Zilbermints, koji daje konkurentsku ponudu u gotovini za imovinu.

Obično bi administratori samo prodavali navedenu imovinu kao što je ova na tržištu, ali sankcije između Rusije i Velike Britanije to čine složenijim. Mark Filips (Mark Philips), advokat administratora, jezgrovito je sažeo situaciju. “Hartije od vrednosti su zarobljene u državi koja je ovu zemlju proglasila neprijateljskom“, rekao je Filips za Bloomberg.

Sankcije su usmerene na mnoge procese koji su potrebni da bi međunarodni dug nastavio da funkcioniše, ometajući plaćanja. Vlasnici depozitnih potvrda — vrste kapitala popularne među ruskim kompanijama jer im je omogućila da privlače investitore u SAD i Evropi — traže legalne načine da konvertuju i prodaju svoje akcije nakon što je Moskva u aprilu zabranila te hartije od vrednosti.

Menadžeri novca koji nisu uspeli da napuste Rusiju pre nego što su sankcije uvedene, prinuđeni su da svoje vlasništvo u ovakvoj imovini smanje na nulu i malo je verovatno da će u skorije vreme doći do isplate nekakve dividende ili kamata.

Sankcije su pružile prilike drugima. Nakon invazije, JPMorgan Chase i Goldman Sachs su kupili problematične obveznice vezane za ruske kompanije, pre nego što su ih dalja ograničenja dovela do povlačenja. Određeni broj hedž fondova je kupio diskontovani dug, želeći da ostvari ogroman prinos za investitore.

Jedan takav investitor, Aurelius Capital Management, ostvario je profit kupujući diskontovane ruske obveznice i učestvujući u poslovima otkupa i restrukturiranja, dok kazahstanske finansijske kompanije arbitriraju razliku u ceni između cena ruskih obveznica u zemlji i inostranstvu, piše Bloomberg.

Za jedne je problem, a za druge prilika, ali malo je verovatno da će se okruženje uskoro promeniti.

“Mi smo tek u prvom krugu ekonomskog rata između Rusije i Zapada, a sudske bitke koje je pokrenuo zaokupljaće advokate, sudije i arbitre godinama — a potencijalno i decenijama koje dolaze“, rekao je Maksimilijan Hes (Maximilioan Hess), direktor Enmetena Advisory, londonske savetodavne firme za političke rizike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...