Velika potražnja i pored cene od 26.000 dinara po toni

Na stovarištima se prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore

NovacSrbijaVesti

18.8.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na stovarištima se prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore Na stovarištima se prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore
Na većini stovarišta u Srbiji nema uglja, a tamo gde ga ima, tona ovog energenta sada košta od 14.000 do, čak, 26.000 dinara. Prošle... Na stovarištima se prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore

Na većini stovarišta u Srbiji nema uglja, a tamo gde ga ima, tona ovog energenta sada košta od 14.000 do, čak, 26.000 dinara.

Prošle godine se cena najtraženijih vrsta ovog ogreva kretala od 8.000 do 15.000 dinara. Trenutno se uglavnom prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore, jer se sve količine iz Kolubare troše za proizvodnju struje u termoelektranama. U pojedinim mestima kupci čekaju na isporuku ovog ogreva i po dva meseca. Kod beogradskih trgovaca taj energent košta od 20.000 do 25.000 dinara, prenose Novosti.

Trgovci ogrevom kažu da se iz Kolubare i Kostolca ugalj isporučuje za gradske toplane i termoelektrane, pa oni pokušavaju da ga nabave u regionu.

Kod pojedinih trgovaca je besplatan prevoz do 40 kilometara udaljenosti, ali ima i onih koji naplaćuju, pa je najbolje da se kupci prvo dobro informišu.

U svetu cena uglja oko 350 dolara

Za kratko vreme ugalj je prešao put od najomraženijeg energenta, koji su mnogi u svetu pokušali da proteraju, do najtraženijeg. Njegova cena na berzama bila je oko 350 dolara po toni, a u prethodnom periodu je premašivao i 400 dolara.

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, globalna potražnja za ugljem ove godine bi mogla da dostigne osam milijardi tona, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen i naredne godine.

Rastuće cene prirodnog gasa učinile su ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima. To je podstaklo potražnju i izazvalo skok međunarodnih cena ovog energenta, koje su tri puta obarale rekord svih vremena između oktobra prošle i maja ove godine. Agencija za energiju ocenjuje da će tržište uglja oscilirati, pre svega, zbog embarga Evropske unije na taj energent, zbog čega bi cene mogle da nastave da rastu i dogodine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...