nekoliko demokrata glasalo "za" ali to nije bilo dovoljno

Nacrt Zakona o uvođenju sankcija kompanijama za Severni tok 2 nije prošao u Senatu

InfrastrukturaSvetU fokusuVesti

14.1.2022 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nacrt Zakona o uvođenju sankcija kompanijama za Severni tok 2 nije prošao u Senatu Nacrt Zakona o uvođenju sankcija kompanijama za Severni tok 2 nije prošao u Senatu
Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2, što povezuje Rusiju i Nemačku, a Sjedinjene Američke Države (SAD)... Nacrt Zakona o uvođenju sankcija kompanijama za Severni tok 2 nije prošao u Senatu

Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2, što povezuje Rusiju i Nemačku, a Sjedinjene Američke Države (SAD) mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu.

Sporni gasovod već godinama deli zapadne zemlje pošto je SAD ocenio da će povećati energetsku zavisnost Evrope o Moskvi, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji učestvuju u planiranju, izgradnji i korišćenju tog podmorskog gasovoda dugog 1,23 hiljade kilometara.

Nekoliko demokrata glasalo je kao i njihove konzervativne kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Teksaški senator Ted Kruz (Ted Cruz), predlagač zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

„Samo brzo uvođenje sankcija može promeniti razmišljanje predsednika Rusije, Vladimira Putina, sprečiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu pretnju kakva je Severni tok 2“, naveo je Kruz u saopštenju nakon glasanja.

Gasovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga – porasta napetosti na ukrajinskoj granici od novembra kada je Rusija nagomilala svoje snage, podstičući bojazan od vojne operacije protiv Kijeva.

Nešto ranije u četvrtak i republikanski čelnik u Senatu, Mič Mekonel (Mitch McConnell), pozvao je da se Putinu pošalje „oštro upozorenje“ da se neće moći koristiti energijom kao oružjem.

Visokopozicionirani demokratski senatori otkrili su u sredu još jedan predlog sankcija kojima bi se Putin kaznio u slučaju napada na Ukrajinu.

U tekstu koji ima podršku Bele kuće, pozivaju se SAD da razmisle o raspoloživim i prikladnim merama kojima bi se sprečilo puštanje u rad Severnog toka 2 koji se naziva „sredstvom zlonamernog uticaja Ruske Federacije“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...