analitičari očekuju blagu recesiju u americi, iznenađeni lošijim kvartalnim rezultatima kompanija

Nastavak slabog trgovanja na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

15.7.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nastavak slabog trgovanja na Wall Streetu Nastavak slabog trgovanja na Wall Streetu
Berzanski indeksi na Wall Streetu su pali i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata Feda i jer su... Nastavak slabog trgovanja na Wall Streetu

Berzanski indeksi na Wall Streetu su pali i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata Feda i jer su dve velike banke – Morgan Stanley i JPMorgan – objavile slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones je oslabio 0,46 odsto na 30.630 bodova, a S&P 500 0,3 odsto na 3.790 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,03 odsto na 11.251 bod, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Indeksi su tokom trgovanja bili u dubljem minusu, jer su ulagači i dalje pod dojmom podatka da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u junu dostigla 9,1 odsto, novi najviši nivo u više od 40 godina. Zbog toga se očekuje da će američka centralna banka i u julu, drugi mesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 procentnih bodova. Neki čak špekulišu da će Fed podići kamate za celi procentni bod.

„Biće recesija, ali blaga. Ključna je komponenta i dalje snažno tržište rada. S obzirom na visoku zaposlenost, recesija nije tako bliska pretnja“, kazao je Oliver Purš (Oliver Pursche), potpredsednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati dve velike banke, JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya. Obe su objavile o padu dobiti i upozorile na usporavanje rasta ekonomije. Zbog toga je cena akcije JPMorgan Chasea pala 3,5, a Morgan Stanleya 0,4 odsto, pa je S&P indeks bankarskog sektora izgubio 2,4 odsto.

Ipak, rast cena akcija u tehnološkom sektoru ublažio je pred kraj trgovanja gubitke S&P 500 indeksa, dok je Nasdaq čak “provirio” u pozitivno područje.

I idućih dana u fokusu ulagača biće kvartalni poslovni rezultati kompanija. Početak sezone objave rezultata nije impresionirao, stoga su smanjenje procene. Analitičari sada procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju ostvarile rast zarada od 5,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su još polovinom nedelje očekivali rast od 5,7 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,63 odsto na 7.039 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,86 odsto na 12.519 bodova, a pariski CAC 1,41 odsto, na 5.915 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...