Do snižavanja cena barela doveo neočekivani rast zaliha u SAD

Nastavlja se pad cena nafte

SvetVesti

5.8.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nastavlja se pad cena nafte Nastavlja se pad cena nafte
Cene nafte su u četvrtak uglavnom ostale stabilne, jer se na tržištu i dalje vagalo zbog ograničene ponude i usporavanja potražnje, nakon što su... Nastavlja se pad cena nafte

Cene nafte su u četvrtak uglavnom ostale stabilne, jer se na tržištu i dalje vagalo zbog ograničene ponude i usporavanja potražnje, nakon što su zalihe nafte i benzina u Sjedinjenim Američkim Državama pale na najniže vrednosti u poslednjih nekoliko meseci. Danas se trend pada nastavlja.

Cena barela Brent nafte trenutno košta 94,71 dolar, dok je cena američke WTI pala na 89,20 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Cene na oba tržišta u sredu su pale na najniže vrednosti od kada je počeo rusko-ukrajinski sukob 24. februara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Takav razvoj događaja usledio je nakon neočekivanog prošlonedeljnog rasta zaliha sirove nafte u SAD. Zalihe benzina takođe su pokazale iznenađujući porast kako je potražnja usporila.

Prognoze potražnje i dalje su mutne s obzirom na pojačanu zabrinutost oko ekonomskog pada u SAD i Evropi, na dužničke poteškoće na tržištima rastućih ekonomija, te strogih pandemijskih mera u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica (OPEC+) od srede o povećanju proizvodnje za samo 100.000 barela dnevno u septembru, što odgovara 0,1 odsto globalne potražnje, smatra se lošim za tržište.

Takođe, vodeće članice OPEC, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), spremne su da značajno povećaju proizvodnju nafte, ako se svet ove zime suoči s ozbiljnom krizom, rekli su izvori upoznati sa stavovima najvećih izvoznika.

Ipak, analitičari očekuju da će ograničeni rezervni kapacitet OPEC+ ojačati cene u dužem periodu.

OPEC u četvrtak nije objavio cenu barela korpe nafte njegovih članica. Ipak, u odvojenom izveštaju objavio je da je barel korpe nafte u utorak iznosio 104,86 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...