Tokom juna i jula prognoziran međugodišnji rast cena između 10 i 11 odsto

NBS: Vrhunac inflacije očekuje se tokom leta, posle toga smirivanje

BankeNovacSrbijaVesti

13.6.2022 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

NBS: Vrhunac inflacije očekuje se tokom leta, posle toga smirivanje NBS: Vrhunac inflacije očekuje se tokom leta, posle toga smirivanje
Međugodišnja inflacija u Srbiji trebalo bi, po proceni Narodne banke Srbije, da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11... NBS: Vrhunac inflacije očekuje se tokom leta, posle toga smirivanje

Međugodišnja inflacija u Srbiji trebalo bi, po proceni Narodne banke Srbije, da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11 odsto, dok bi nakon toga, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, trebalo da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.

„Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto“, procenio je Trajković, a prenosi agencija Beta.

Prema njegovim rečima, dobro je da je inflacija u Srbiji i dalje niža nego u zemljama srednje i jugoistočne Evrope i skoro u potpunosti uporediva sa razvijenim zemljama.

Razlog tome je bazna inflacija koju NBS i dalje uspeva da drži pod kontrolom, pre svega time što čuva stabilnost deviznog kursa, ali i time što nije dozvolila da inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede značajno porastu i da onda zbog toga dođe do dodatnog rasta cena za kojim objektivno nema potrebe.

Trajković je dodao da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prethodne godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike, prvo putem povećanja repo stope, a zatim i putem povećanja referentne kamatne stope.

„Tome su svakako doprinele i mere Vlade Srbije koja je ograničila cene osnovnih životnih namirnica i marže naftnih kompanija, a u više navrata intervenisano je i iz robnih rezervi“, podsetio je Trajković.

  • MARKO7

    13.6.2022 #1 Author

    Pa posle sezone uvek tako bude…

    Odgovori

  • Mike

    13.6.2022 #2 Author

    Dobro da su sada cene „stabilne“…🙄

    Odgovori

  • TATJANA

    13.6.2022 #3 Author

    O jeseni otom potom

    Odgovori

  • NATI29

    13.6.2022 #4 Author

    Nadamo se da ce biti tako da konacno stanu sa rastom

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #5 Author

    Videcemo da li ce doci do stabilizacije…

    Odgovori

  • MARE

    21.8.2022 #6 Author

    A letnje prognoze se ne slazu sa prolecnim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...