Decembarski podaci kvare planove Banke Engleske

Neočekivani rast inflacije u Velikoj Britaniji

BankeSvetVesti

17.1.2024 10:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Neočekivani rast inflacije u Velikoj Britaniji Neočekivani rast inflacije u Velikoj Britaniji
Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je porasla na četiri odsto u decembru, komplikujući predviđanja Banke Engleske da počne da smanjuje kamatne stope, saopštila je... Neočekivani rast inflacije u Velikoj Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je porasla na četiri odsto u decembru, komplikujući predviđanja Banke Engleske da počne da smanjuje kamatne stope, saopštila je u sredu Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

ONS je saopštio da je godišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena porasla sa 3,9 odsto u novembru, čime je preokrenut period nedavnog pada. Ekonomisti su prognozirali skroman pad na 3,8 odsto, prenosi Guardian.

Povećanje godišnje stope u velikoj meri je rezultat vladinog povećanja dažbina na duvan, nakon što je vlada najavila veće poreze u jesenjem saopštenju. Cene duvana porasle su za 16 odsto na godišnjem nivou, jer su troškovi kupovine alkohola i duvana dali najveći doprinos inflaciji od 2006. godine.

Prema oceni ekonomista ONS-a, rast cena duvana delimično je kompenzovan padom inflacije hrane, čije su cene i dalje raste, ali po značajno nižoj stopi nego pre godinu dana. Fabričke cene robe malo su se promenile poslednjih meseci, dok su troškovi sirovina niži nego pre godinu dana.

Bazna inflacija, koja isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, neočekivano je ostala nepromenjena na 5,1 odsto, što je razvoj koji će Banka Engleske pažljivo pratiti pre svoje sledeće odluke o kamatnim stopama koja se očekuje 1. februara. Inflacija usluga porasla je sa 6,1 na 6,2 procenta.

Cene goriva pale su u decembru za 10,8 odsto na godišnjem nivou. Finansijska tržišta očekivala su da će Banka Engleske ove godine smanjiti kamatne stope kao odgovor na pad inflacije i slab ekonomski rast.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...