novi podaci o stanju na pumpama u srbiji

Nepromenjena cena evrodizela, benzin jeftiniji za dva dinara

SrbijaU fokusuVesti

8.7.2022 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nepromenjena cena evrodizela, benzin jeftiniji za dva dinara Nepromenjena cena evrodizela, benzin jeftiniji za dva dinara
U saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navodi se da po novom cenovniku za gorivo koji se određuje svakog petka, cena evrodizela ostaje nepromenjena... Nepromenjena cena evrodizela, benzin jeftiniji za dva dinara

U saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navodi se da po novom cenovniku za gorivo koji se određuje svakog petka, cena evrodizela ostaje nepromenjena u odnosu na prošlu nedelju – 218 dinara, dok je evropremijum BMB 95 jeftiniji za dva dinara – od danas će koštati 203 dinara za litar.

Nove cene na svim benzinskim pumpama u Srbiji primenjuju se danas od 15 časova do narednog petka.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama koja je potom nekoliko puta dorađivana.

Poslednjom izmenjenom Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte koja je usvojena je 30. juna,
kontrolisanje cena se produžava do 31. jula tekuće godine. U okviru izmena navodi se da imajući u vidu globalni poremećaj na tržištu naftnih derivata i energetsku krizu u svetu, vlada je donela Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja nestašice i obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta ovim derivatom.

Donošenjem pomenute mere, biće sprečene moguće štete po privredu i građane Srbije.

Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, doneta je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto.

Ova odluka primenjuje se počev od 1. jula 2022. godine zaključno sa 31. julom 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...