WALL STREET ZAZIRE OD POVEĆANJA INFLACIJE I KAMATNIH STOPA

Nestabilno raspoloženje investitora na njujorškoj berzi

BerzaNovacSvetVesti

7.6.2021 16:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nestabilno raspoloženje investitora na njujorškoj berzi Nestabilno raspoloženje investitora na njujorškoj berzi
Ključni indeksi na berzi Wall Streetu popeli su se u petak nadomak istorijski maksimalnih vrednosti nakon izveštaja o majskom rastu zaposlenosti u SAD, ali... Nestabilno raspoloženje investitora na njujorškoj berzi

Ključni indeksi na berzi Wall Streetu popeli su se u petak nadomak istorijski maksimalnih vrednosti nakon izveštaja o majskom rastu zaposlenosti u SAD, ali u ranoj trgovini u ponedeljak trend je promenjen zbog nagoveštaja rasta inflacije i povećanja kamatnih stopa. Rast je nastavio industrijski Dow Jones indeks, dok su S&P500 i Nasdaq blago pali.

Zvanični podatak Ministarstva za rad o 559.000 novih zaposlenja u SAD tokom maja ocenjen je kao dobra vest, koja je u petak podstakla optimizam investitora, premda se očekivalo da će novih zaposlenja u maju biti više, jer se u prognozama pominjalo 675.000, prenosi Yahoo Finance. Ipak, reč je o značajnom porastu u odnosu na april kada je posao dobilo 278.000 Amerikanaca.

Podaci o zaposlenosti došli su u trenutku dok investitori raspravljaju da li će oporavak na tržištu rada i nedostatak poslova u nekim industrijama, kao i rast potrošačkih cena podstaći FED da počnu da povlače podsticajne mere ranije nego što se očekivalo. Prinos na desetogodišnje državne obveznice pao je u petak za 0,07 odsto na 1,56 procenata, a dolar je izgubio 0,04 odsto vrednosti u odnosu na korpu valuta. Prinosi na obveznice porasli su za 0,02 procenta u ponedeljak.

Izvor: Statista

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yallen) izjavila je da bi predlog potrošnje predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) u obimu 4.000 milijardi dolara bio dobar za zemlju, čak i ako bi doveo do rasta kamatnih stopa, prenosi CNBC. Ona je ocenila da bi državna potrošnja bila oko 400 milijardi dolara godišnje u narednih 10 godina, što bi imalo za posledicu nešto više kamate, a ne bi stvorilo prekomernu inflaciju. To bi, prema njenim rečima, bilo dobro.

Iskustva iz prošlosti, međutim, podsećaju da robustan inflatorni period nije po volji investitorima, jer oni strahuju od neizbežnog povećanja kamatnih stopa, koje imaju tendenciju da smanjuju prinose na tržištu. Prema analizi stručnjaka banke Goldman Sachs, prinos na američkom tržištu akcija na godišnjem nivou tokom perioda povišene inflacije je oko devet odsto, dok je u periodima niske inflacije, godišnji prinos oko 15 procenata.

Izvor: BBC

Tokom perioda povišene inflacije, počev od 1962. godine, pažljivo biranje akcija bilo je najvažnije. Prema podacima iz prošlosti, sektori zdravstvene zaštite, energetike, nekretnina i potrošačkih proizvoda imaju najbolje rezultate u uslovima visoke inflacije, dok su se deonice materijala i tehnike pokazale kao loše.

Akcije biotehnološke kompanije Biogen ojačale su u ranoj trgovini u ponedeljak za 3,7 procenata u očekivanju da američka Uprava za hranu i lekove odluči o odobrenju za njihov lek protiv Alchajmerove bolesti. Istovremeno, akcije kompanije Tesla oslabile su za 0,3 odsto nakon što je prvi čovek kompanije Ilon Mask (Elon Musk) objavio da odustaje od proizvodnje novog modela električnog automobila – Model S Plaid Plus.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...