Organizacije za odbranu životne sredine osudile odluku

Norveška odobrila 19 novih naftnih projekata u vrednosti od 17 milijardi evra

Vesti

28.6.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Norveška odobrila 19 novih naftnih projekata u vrednosti od 17 milijardi evra Norveška odobrila 19 novih naftnih projekata u vrednosti od 17 milijardi evra
Norveška vlada odobrila je u sredu 19 naftnih i gasnih projekata čije su ukupne investicije vredne više od 200 milijardi kruna (17 milijardi evra),... Norveška odobrila 19 novih naftnih projekata u vrednosti od 17 milijardi evra

Norveška vlada odobrila je u sredu 19 naftnih i gasnih projekata čije su ukupne investicije vredne više od 200 milijardi kruna (17 milijardi evra), u odluci koja je izazvala negodovanje ekoloških organizacija. 

„Realizacija tih projekata garantuje radna mesta… i osigurava osnovu za nastavak tehnološkog razvoja koji će biti odlučujući za razvoj drugih aktivnosti kao što su skladištenje ugljen-dioksida, hidrogena, vetro energije u moru, pomosrku i mineralnu eksploataciju“, rekao je ministar za naftu energiju Terje Asland, prenosi Beta. 

On je istakao i da su projekti takođe važan doprinos za energetsku bezbednost Evrope. 

Norveška kao značajan proizvođač nafte i gasa, prošle godine je postala prvi snabdevač prirodnog gasa Evropi umesto Rusije čije isporuke su smanjene zbog rata u Ukrajini. 

Podstaknuti privremenim fiskalnim olakšicama usvojenim tokom pandemije tih 19 projekata predviđaju početak eksploatacije novih naftnih nalazišta, proširenje postojećih nalazišta i investicije za povećanje stope izvlačenja energenata iz Severnog mora i Norveškog mora.

Većinu projekata sprovode norveške grupe Equinor i Aker BP, nemački Wintershall Dea i austrijski OMV. 

„Realizacijom ovih projekata garantujemo novu proizvodnju od druge polovine 2020-ih godina tako da se zadrže visoke norveške isporuke“, rekao je ministar Asland.

Organizacije za odbranu životne sredine osudile su tu odluku navodeći da su protivne zelenoj tranziciji i da će kočiti razvoj obnovljive energije.

„Ovo je tužan dan za klimu“, napisala je u Twitter poruci šefice norveškog ogranka Svetskog fonda za prirodu (WWF) Karolina Andaur.

„Ovde se radi o investiranju 200 milijardi kruna za jačanje klimatske krize i uništenje naše zajedničke budućnosti“, rekla je Halvard Haga Ravand iz organizacije Greenpeace.

Međunarodna agencija za energiju je 2021. godine predložila odustajanje od svakog novog nalazišta nafte i gasa van već početih projekata da bi se do sredine veka dostigla karbonska neutralnost i pokušalo zadržavanje klimatskog zagrevanja pod kontrolom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...