pandemija diktira proizvodnju četvorotočkaša

Nove serije automobila do 2025. godine uvod u oporavak auto-industrije?

AutomobiliBiznisLifestylePoslovanjeSvetVesti

16.1.2022 08:02 Autor: Miljan Paunović 9

Nove serije automobila do 2025. godine uvod u oporavak auto-industrije? Nove serije automobila do 2025. godine uvod u oporavak auto-industrije?
Auto-industrija u svetu prolazi kroz najteži period u proteklih nekoliko godina, a razlog je svima već poznat – korona kriza. Vodeći proizvođači automobila bore... Nove serije automobila do 2025. godine uvod u oporavak auto-industrije?

Auto-industrija u svetu prolazi kroz najteži period u proteklih nekoliko godina, a razlog je svima već poznat – korona kriza. Vodeći proizvođači automobila bore se da ne zatvore svoje pogone, što im ne polazi baš uvek za rukom.

Naime, Volkswagen je u četvrtak saopštio da privremeno zatvara dve fabrike u Kini zbog porasta broja zaraženih, te se na osnovu ovog slučaja može zaključiti da će auto-giganti u zavisnosti od razvoja situacije sa pandemijom ad hoc menjati poslovne strategije.

Ipak, korona virus ne sprečava auto-industriju da pravi planove za nekoliko godina unapred, pa su tako predstavljene nove serije automobila koje će biti proizvedene do 2025. godine. Naravno, informaciju moramo prihvatiti sa zadrškom, baš zbog toga što Covid-19 menja planove i onda kada se to najmanje očekuje.

Portal Caranddriver.com predstavio je nove serije automobila koji najviše obećavaju do 2025. godine.

U moru luksuznih vozila Alfa Romeo Tonale će biti prvi hibridni model ovog proizvođača, a proizvodna verzija trebalo bi da se pojavi tokom ove godine, po ceni od 35.000 dolara. Konceptni model je ranije prikazan na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.

Za 2024. godinu Aston Martinov Vankuish biće super automobil sa srednjim motorom koji će parirati mašinama iz snova poput Ferrarija F8 Tributo i McLarena 720S i 765LT. Predstavljen je na sajmu automobila u Ženevi, a Vankuish bi trebalo da košta oko 300.000 dolara.

Foto: Tanjug/AP

Cadillacova nova EV linija sa limuzinom Celestik izlazi 2025. godine, i kako piše Caranddriver ona će imati električni pogon na svim točkovima, a domet vožnje biće oko 450 kilometara. Verovatno će cena ovog vozila dostići šestocifrenu brojku, ali će uz to imati odgovarajući luksuz i tehnologiju.

Novi Chevi Corvette Z06 će biti prva od nekoliko predstojećih varijanti C8 Corvette ultravisokih performansi. U prodaju će krenuti u leto 2022. godine, kao model za 2023. po ceni od oko 85.000 dolara.

Od svih novih automobila iz klase srednjih motora, najviše se očekuje od Hyundaija, koji bi trebalo da ima oznaku RM20 N.

„Kako smo razumeli, proizvođači automobila u Južnoj Koreji još uvek razmatraju da li bi njihov prvi izbor trebalo da bude Hyundai model, vredan 40.000 dolara, ili 30.000 dolara skuplji Genesis. Mi smatramo da dilema ne postoji. Previše je rano da Genesis stane na crtu Corvetti ili Porsche-u, ali pri proceni pravih sportskih automobila u tu grupu bi mogli biti uključeni i N serija i Hyundai model“, navodi ovaj auto portal.

Interesantno da se i u vreme pandemije i velikih ekonomskih turbulencija ljubitelji kvalitetnih i skupih automobila ne odriču uživanja i ne žale novac. Naime, kako je Biznis.rs već pisao, Rolls-Royce je prošle godine isporučio 5.586 automobila širom sveta, što je najviše ikada u 117 godina dugoj istoriji kompanije.

Prema saopštenju rukovodstva, to je povećanje prodaje za 49 odsto u odnosu na 2020. godinu, što je takođe najviše u istoriji. Rekordan rast prodaje zabeležili su i Bentley i Lamborghini.

Ipak, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac rekla je ranije za naš portal da je prošla godina u auto-industriji bila jedan od najtežih i da je tome najviše doprinela nestašica mikročipova.

Gubici ove industrijske grane procenjuju se na 210 milijardi dolara u 2021. godini, a povratak na nivo proizvodnje pre početka pandemije još uvek je neizvestan. Jedino što se u ovom trenutku dešava je da su cene polovnih automobila naglo skočile. S obzirom na sve ove ne baš optimistične podatke, ohrabruje najavljena proizvodnja novih serija automobila u naredne tri godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...