cilj rasta BDP-a od pet odsto biće teško dostižan

Novi kineski premijer osudio “američku represiju” nad njegovom zemljom

SvetVesti

13.3.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi kineski premijer osudio “američku represiju” nad njegovom zemljom Novi kineski premijer osudio “američku represiju” nad njegovom zemljom
Novi kineski premijer Li Ćijang osudio je jutros SAD zbog „obuzdavanja“ i „represije“ nad njegovom zemljom u vreme pojačanih tenzija sa Vašingtonom. „Kina i... Novi kineski premijer osudio “američku represiju” nad njegovom zemljom

Novi kineski premijer Li Ćijang osudio je jutros SAD zbog „obuzdavanja“ i „represije“ nad njegovom zemljom u vreme pojačanih tenzija sa Vašingtonom.

„Kina i SAD mogu i treba da sarađuju. Ako sarađujemo možemo postiči velike stvari“, rekao je Li novinarima i dodao da „obuzdavanje i represija nisu rešenje“.

Li je upozorio da će za Kinu biti teško da ove godine dostigne rast BDP od oko pet odsto, iako je to jedan od najmanjih u više decenija. „Dostići cilj rasta od oko pet odsto neće biti lako, plašim se, i zahtevaće mnogo  napora“, rekao je premijer na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je preuzeo dužnost, u subotu, prenosi Beta.

Ta stopa rasta, koja bi bila zavidna u većini velikih privreda, za Kinu bi bila jedna od najslabijih u poslednjih 40 godina.

Kineski BDP je porastao tri odsto u 2022. godini, daleko od prvobitnog cilja od 5,5 odsto u vreme kada su zdravstvene restrikcije i kriza nekretnina teško pogodile privredu zemlje.

Kina je skoro tri godine sledila strogu politiku protiv pandemije, što je omogućilo da stanovništvo bude u velikoj meri zaštićeno od efekata virusa Covid-19, ali to je zadalo težak udarac privredi, zatvaranje fabrika i kompanija i ograničenje kretanja građana. Te mere su konačno ukinute u decembru prošle godine.

Privredni rast Kine takođe pogađa kriza nekretina, sektor koji zajedno sa izgradnjom predstavlja više od četvrtine BDP-a Kine.

Sektor nekretina je od 2020. poremećen zbog zvaničnog zaoštravanja uslova pristupa kreditima da bi se smanjila zaduženost. Vlasti su, kako izgleda, poslednjih meseci zauzele pomirljiviji pristup da bi ponovo podstakli taj neophodan sektor, a usvajene su i mere podrške – kreditiranjem nekih investitora.

Tagovi
KINA SAD VESTI
  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2023 #1 Author

    Kina velika ekonomska sila može da se suprodstavi licemerno politici Amerike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...