Preteća recesija i lošiji rezultati kompanija utiču na ulagače

Novi pad berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

19.7.2022 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi pad berzanskih indeksa Novi pad berzanskih indeksa
Na Wall Streetu su berzanski indeksi u prvom trgovačkom danu ove nedelje pali jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer će uskoro... Novi pad berzanskih indeksa

Na Wall Streetu su berzanski indeksi u prvom trgovačkom danu ove nedelje pali jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer će uskoro američka centralna banka ponovo agresivno povećati kamatne stope.

Indeks Dow Jones oslabio je 216 bodova ili 0,69 odsto, na 31.072 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 odsto, na 3.830 poena, a Nasdaq indeks 0,81 odsto, na 11.360 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali da je moguć nastavak rasta cena akcija.

U petak su, naime, one snažno porasle jer su splasnula strahovanja ulagača da će Fed povećati ključne kamate za 1,0 odsto. Međutim, u ponedeljak je entuzijazam splasnuo jer će zbog visoke inflacije Fed morati agresivno povećati kamate na sednici u julu, možda ne za celi proecntni bod, ali gotovo sigurno za 0,75 bodova.

„Zaista je teško zadržati uzlazni zamah tržišta. A to je obično priča ‘tržišta medveda’”, kazao je strateg u firmi Baird, Ros Mejfild (Ross Mayfield).

Ni kvartalni rezultati nisu impresivni. Doduše, većina kompanija i banaka izveštava o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromesečju. Međutim, rezultati su bolji od očekivanja zbog toga što su očekivanja po pravilu niska.

Tako je, na primer, cena akcije Goldman Sachsa nešto porasla, nakon što je ta investiciona banka izvestila o manjem nego što se očekivalo padu zarade u proteklom kvartalu, 48 odsto.

A na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 odsto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 odsto, na 12.959 bodova, a pariski CAC 0,93 odsto, na 6.091 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...