U skladu sa Zakonom o računovodstvu izmenjena pravila i uslovi

Novi rok za dostavljanje finansijskih izveštaja 31. mart

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

1.3.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Novi rok za dostavljanje finansijskih izveštaja 31. mart Novi rok za dostavljanje finansijskih izveštaja 31. mart
Zakon o računovodstvu, čija je primena počela u ovoj godini, predvideo je nova pravila za finansijske izveštaje koji se dostavljaju za 2021. godinu. Osim... Novi rok za dostavljanje finansijskih izveštaja 31. mart

Zakon o računovodstvu, čija je primena počela u ovoj godini, predvideo je nova pravila za finansijske izveštaje koji se dostavljaju za 2021. godinu. Osim skraćenih rokova, izmenjena pravila podrazumevaju i nove setove obrazaca koji, za razliku od ranijih, zahtevaju obavezno dostavljanje napomena uz finansijske izveštaje i za mikro pravna lica.

Shodno odredbama Zakona o računovodstvu Agencija za privredne registre podseća na izmenjene rokove i uslove pod kojima se dostavljaju finansijski izveštaji za 2021. godinu.

“Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja ističe 31. marta 2022. godine, a ne 28. februara. Novim zakonom je ukinuta obaveza dostavljanja podataka za statističke i druge potrebe do 28. februara, dok je rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, zajedno sa obrascem Statističkog izveštaja, pomeren na 31. mart”, navode u APR-u.

Dokumentaciju, uključujući odgovarajuće odluke, više nemaju obavezu da dostavljaju sva pravna lica i preduzetnici. Tu dokumentaciju dostavljaju samo obveznici revizije i to u naknadnom roku – do 30. juna 2022. godine, pri čemu ni oni više nisu dužni da dostavljaju odluku o raspodeli dobiti/pokriću gubitka.

Mikro privredna duštva, zadruge i ustanove dužni su da od ove godine uz redovni godišnji finansijski izveštaj dostavljaju Napomene uz taj izveštaj.

Mikro druga pravna (političke organizacije, sindikalne organizacije, fondacije i zadužbine, udruženja, sportska udruženja, komore) i mikro preduzetnici, uz obrasce redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, ne treba da prilažu bilo kakva dokumenta, osim u izuzetnim situacijama, kao što je, na primer, u pitanju slučaj kada su neažurni podaci o pravnom licu u evidenciji obveznika, ukoliko je zakonski zastupnik ograničen supotpisom i slično.

  • TINA

    1.3.2022 #1 Author

    Dobija se vise vremena za sumiranje I sastavljanje izvestaja, sto olaksava sam proces rada

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #2 Author

    Pa da Vidimo gde smo.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #3 Author

    Pa to bih trebalo olakšati sam proces rada.

    Odgovori

  • VILENJAK

    2.3.2022 #4 Author

    To je dobro što su uradili. Završni nisu ni malo lak i brz posao, a sve manje kvalitetnih knjigovodja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #5 Author

    Olaksica svakako…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    3.3.2022 #6 Author

    sada je mnogo realniji rok

    Odgovori

  • BOLEK

    4.3.2022 #7 Author

    Bice im dosta lakse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...