Gradska kasa planirana na 42,7 milijardi dinara

Novosadski budžet za 2024. godinu sa manje novca za kapitalna ulaganja

SrbijaVesti

5.12.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novosadski budžet za 2024. godinu sa manje novca za kapitalna ulaganja Novosadski budžet za 2024. godinu sa manje novca za kapitalna ulaganja
Novosadski budžet za 2024. godinu je za gotovo pet milijardi dinara manji nego ovogodišnji, a novih investicija skoro i da neće biti, objavio je... Novosadski budžet za 2024. godinu sa manje novca za kapitalna ulaganja

Novosadski budžet za 2024. godinu je za gotovo pet milijardi dinara manji nego ovogodišnji, a novih investicija skoro i da neće biti, objavio je portal 021.rs.

Lokalna vlast je predvidela da se u kasi nađe 42,7 milijardi dinara, u šta ulazi i planirani suficit ovogodišnjeg budžeta od oko 2,5 milijarde dinara.

Očekuje se, međutim, da tokom godine uslede rebalansi i da se poveća ceo iznos budžeta, jer u obrazloženju stoji da se očekuje još novca od suficita nakon završnog računa, a moguće je da će i drugi nivoi vlasti prebacivati novac Novom Sadu za neke projekte.

I ove godine se budžet usvaja bez održane javne rasprave, a predlog odluke se pojavio na sajtu grada tačno sedam dana pre sednice Skupštine Novog Sada.

Uvidom u predloženu odluku o budžetu, vidi se da je smanjenje od gotovo pet milijardi dinara posledica smanjenja transfera iz vojvođanske kase, skreće pažnju 021.rs i pojašnjava da je ove godine iz pokrajinske kase Novom Sadu prebačeno milijardu i po dinara za obnovu saobraćajnica, a te sume u 2024. nema.

Najveći izvor prihoda budžeta ostaje porez na dohodak – 19,9 milijardi. Od poreza na imovinu grad prihoduje 6,7 milijardi dinara. Ova dva poreska prihoda su uvećana za nekoliko stotina miliona dinara, što nije slučaj sa ostalim poreskim prihodima.

Sa strane rashoda, budžet grada takođe ima smanjenja, sem u delu koji se odnosi na izdvajanja za plate koje su veće za oko 10 odsto, što je i posledica predviđenog povećanja zarada u javnom sektoru za toliki iznos u januaru. Po tom osnovu za primanja i troškove 4.057 ljudi na platnom spisku, iz gradske kase će otići 6,8 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara više nego 2023. godine.

Ostali rashodi su na sličnom nivou i tu preovlađuje davanje nekoliko milijardi dinara javnim preduzećima, kako kroz subvencije, tako i kroz razne programe.

Po osnovu subvencija za javna preduzeća biće izdvojeno 2,9 milijardi dinara, što je manje za oko 900 miliona dinara nego ove godine.

Zanimljivo je da se u budžetu za 2024. po prvi put pominje i novo Javno-komunalno preduzeće „Regionalni centar za upravljanje otpadom“ sa subvencijom od pet miliona dinara. Ovo preduzeće Novi Sad treba da formira sa lokalnim opštinama kako bi se upravljalo sa regionalnom deponijom.

Kada je u pitanju kapitalna potrošnja, predviđeno je izdvajanje 12,5 milijardi, što je za četiri milijarde dinara manje nego u 2023. Kada se oduzmu kapitalni troškovi, za kapitalne investicije ostaje 9,2 milijardi dinara, piše 021.rs.

  • SABRINA

    5.12.2023 #1 Author

    Neko dobije manje, neko više novca…zavisi šta je prioritet u narednoj godini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...