Krajem godine biće ozvaničena lokacije nove fabrike automobila

Odobren split akcija Tesle u odnosu 3 prema 1

BerzaNovacSvetVesti

5.8.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Odobren split akcija Tesle u odnosu 3 prema 1 Odobren split akcija Tesle u odnosu 3 prema 1
Zvanična najava lokacije na kojoj će se graditi Teslina fabrika mogla bi da se desi kasnije ove godine, izjavio je Ilon Mask (Elon Musk)... Odobren split akcija Tesle u odnosu 3 prema 1

Zvanična najava lokacije na kojoj će se graditi Teslina fabrika mogla bi da se desi kasnije ove godine, izjavio je Ilon Mask (Elon Musk) u obraćanju na godišnjem sastanku akcionara kompanije u njenom sedištu u Ostinu u Teksasu. Tesla trenutno ima četiri fabrike automobila.

U drugoj, trenutno važnijoj objavi, veliki akcionari Tesle prihvatili su predlog za novi split vrednosti akcija, drugi u poslednje dve godine.

Tesla, čija se cena akcija više nego utrostručila u poslednje dve godine, planira podelu akcija u odnosu 3 naprema 1 – odnosno da se broj kompanijskih hartija od vrednosti utrostruči, a njihova pojedinačna vrednost na dan podele triput umanji. Za podelu kažu da je dizajnirana da vlasništvo učini dostupnijim zaposlenima i pojedinačnim, manjim investitorima, piše Wall Street Journal.

Rukovodstvu Tesle bili su potrebni glasovi akcionara kako bi i zvanično bilo potpisano izdavanje novih akcija. Ovaj potez neće uticati na tržišnu vrednost kompanije, koja je u četvrtak premašila 960 milijardi dolara.

Vrednost akcija kompanije Tesla u poslednjih pet godina/Izvor: TradingView

Osnivač i izvršni direktor Mask dodao je i da su Tesline fabrike u Nemačkoj i Teksasu izgubile milijarde dolara jer su zastoji u lancu snabdevanja i prepreke u proizvodnji baterijskih ćelija ograničavale proizvodnju. Proizvodnja u fabrici kompanije u Šangaju bila je pogođena tokom blokade zbog pandemije.

Kako prenosi Reuters, okupljanje akcionara je usledilo nakon nedavnog rasta cene Teslinih akcija pošto je kompanija prijavila zaradu u drugom kvartalu bolju od očekivane.

Tesla je ostvarila 2,3 milijarde dolara profita u tom periodu, ispred očekivanja Wall Streeta, ali ispod svog rekordnog kvartalnog profita od 3,3 milijarde dolara u prva tri meseca ove godine.

U trenutku pisanja ovog teksta, jedna akcija Tesle košta 925,9 dolara, ali njena cena dostigla je vrhunac 21. novembra 2021. godine sa 1.222,09 dolara.

Produženo zatvaranje Tesline fabrike za sklapanje u Šangaju, upareno sa prekidima u globalnom lancu snabdevanja i nedostatkom radne snage, uticalo je na rezultate.

Finansijski direktor Zak Kirkhorn (Zach Kirkhorn) rekao je u julskom pozivu kompanije o zaradi da Tesla i dalje ima za cilj rast od 50 odsto isporuka vozila ove godine u poređenju sa 2021. godinom, iako je priznao da je postizanje tog cilja postalo otežano zbog pomenutih okolnosti.

  • ZVE84

    7.8.2022 #1 Author

    Ima Tesla još dosta da se probija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...