Berze reagovale na slabljenje kineskog izvoza u avgustu

Opala vrednost evropskih i azijskih akcija

NovacSvetVesti

7.9.2022 17:28 Autor: Vladimir Jokanović 2

Opala vrednost evropskih i azijskih akcija Opala vrednost evropskih i azijskih akcija
Vrednosti evropskih i azijskih berzanskih akcija oslabile su u sredu nakon što su podaci o kineskom izvozu bili lošiji od očekivanih doneli dodatnu zabrinutost... Opala vrednost evropskih i azijskih akcija

Vrednosti evropskih i azijskih berzanskih akcija oslabile su u sredu nakon što su podaci o kineskom izvozu bili lošiji od očekivanih doneli dodatnu zabrinutost za zdravlje globalne ekonomije.

FTSE indeks svetskih akcija pao je za 0,4 odsto, nastavljajući gubitak vrednosti koji traje od prošle nedelje. Novi podaci pokazali su da je kineski izvoz u avgustu rastao sporijim tempom nego što se očekivalo, zbog slabljenja potražnje u inostranstvu i poremećaja izazvanih ograničenjima usled širenja zaraze Covid-19.

Izvoz iz Kine, druge po velilčini ekonomije u svetu, porastao je prošlog meseca za 7,1 odsto, dok je rast u julu bio 18 procenata. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi koju je sprovela agencija Reuters, prognozirali su rast izvoza u avgustu za 12,8 odsto, prenosi Financial Times.

Prema ocenama analitičara slaba ekspanzija izvoza je „znak da usporavanje globalnog rasta i normalizacija obrazca potrošnje opterećuju potražnju za kineskim proizvodima“. Imajući u vidu rastuće neprilike u inostranstvu i izglede u Kini, analitičari ocenjuju da će obim trgovine nastaviti da opada u narednim mesecima.

Hongkonški indeks akcija Hang Seng oslabio je za jedan odsto, dok je japanski Topix izgubio 0,6 odsto vrednosti. Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je za 0,6 odsto u jutarnjem trgovanju.

  • SUNCOKRET

    8.9.2022 #1 Author

    Svakako strah utiče na potražnju robe, potražnja na obim ekonomske razmene i izvoza i eto recesije koju najavljuju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.9.2022 #2 Author

    Sve se o ovome prica i pise,nista iznenadjujuce…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...