Rast izvoza i smanjenje uvoza u SAD

Pad američkog trgovinskog deficita u aprilu

AnalizaNovacSvetVesti

8.6.2022 11:43 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pad američkog trgovinskog deficita u aprilu Pad američkog trgovinskog deficita u aprilu
Američki trgovinski deficit umanjen je u aprilu najviše za 9,5 godina, nakon što je izvoz porastao na rekordno visok nivo, uz istovremeni pad potražnje... Pad američkog trgovinskog deficita u aprilu

Američki trgovinski deficit umanjen je u aprilu najviše za 9,5 godina, nakon što je izvoz porastao na rekordno visok nivo, uz istovremeni pad potražnje za uvoznim proizvodima. Oštar pad deficita usledio je posle njegovog rasta u martu, a Ministarstvo trgovine nagovestilo je da bi trgovina mogla uskor da se vrati u normalu.

Trgovnski deficit opao je za 19,1 odsto, na 87,1 milijardu dolara, što je najveći pad od decembra 2012. godine, prenosi Reuters. Revidirani podaci za mart pokazali su da je trgovinski deficit dostigao 107,7 milijardi dolara u tom mesecu.

Deficit je rekordno porastao zbog globalnog pada trgovine izazvanog pandemijom virusa Covid-19 i problemima u lancima snabdevanja, dostižući istorijski maksimalnu vrednost. Prema objašnjenju ekonomista, deficit je bio uvećan u skladu sa trendom u poslednje dve godine, jer je američka privreda rasla brže od većine njenih glavnih trgovinskih partnera u tom periodu.

Rekordni trgovinski deficit umanjio je američki BDP za 3,23 procenta u prvom kvartalu tekuće godine, što je rezultiralo smanjenjem BDP za 1,5 odsto, nakon snažnog rasta od 6,9 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine. Ekonomisti očekuju da će trgovina dati skroman pozitivan doprinos ukupnom rastu BDP u drugom kvartalu, kao i da privreda neće ući u recesiju.

Izvor: Real Economy

Procene ekonomskog rasta za drugi kvartal su 4,8 odsto, a aprilski trgovinski deficit je za oko 7,5 milijardi dolara ispod proseka za prvi kvartal. Ukoliko bi se taj nivo održao do juna, to bi verovatno značilo pozitivan doprinos trgovine BDP-u u drugom kvartalu za oko dva procentna poena, ocenjuju analitičari.

Izvoz roba i usluga u aprilu porastao je za 3,5 odsto na rekordnih 252,6 milijardi dolara. Veliki porast podstaknut je isporukama industrijskih zaliha i materijala, koje su dostigle rekordan nivo usled rasta izvoza prirodnog gasa, plemenitih metala i naftnih derivata.

Izvor: BEA.org

Vrednost izvoza nafte porasla je na 27,2 milijarde dolara sa 26,3 milijarde u martu. Izvoz hrane takođe je bio najveći u istoriji, od čega je zarađeno 2,1 milijardu više nego u martu. Izvoz kapitalnih dobara porastao je za 1,2 milijarde dolara, dok su isporuke civilnih aviona porasle za 1,3 milijarde dolara. Izvoz usluga porastao je za 2,4 milijarde dolara na 76,5 milijardi.

Istovremeno, uvoz roba i usluga u aprilu opao je za 3,4 odsto na 339,7 milijardi dolara. Uvoz je brzo rastao u prethodnim mesecima, jer su preduzeća popunjavala zalihe kako bi zadovoljile rastuću domaću potražnju. Aprilski pad uvoza delom je rezultat zatvaranja u Kini koja se borila protiv novog talasa širenja korona virusa. Uvoz iz Kine opao je u aprilu za 10,1 milijardu dolara, prenosi Bloomberg. Trgovinski deficit SAD sa Japanom opao je za 10,9 odsto, a sa Meksikom tri odsto.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa dobro pa na redu su i oni malo da padnu..

    Odgovori

  • TINA

    8.6.2022 #2 Author

    Nista strasn za tako veliku zemlju

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.6.2022 #3 Author

    Padao je i tokom korone,sad tek…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...