bdp smanjen za 0,1 odsto

Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu ove godine

BiznisNovacSvetVesti

12.8.2022 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu ove godine Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu ove godine
Ekonomija Velike Britanije smanjila se u drugom kvartalu ove godine, a rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju tu zemlju. Zvanične brojke objavljene u petak... Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu ove godine

Ekonomija Velike Britanije smanjila se u drugom kvartalu ove godine, a rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju tu zemlju.

Zvanične brojke objavljene u petak pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) smanjio 0,1 odsto u druga tri meseca ove godine, što je manje od pada od 0,3 odsto koji su očekivali analitičari.

To dolazi nakon što je BDP porastao 0,8 odsto u prvom kvartalu ove godine, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Prošle sedmice je Bank of England upozorila da očekuje da će britanska ekonomija u četvrtom kvartalu ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize. U međuvremenu se predviđa da će inflacija u oktobru dostići vrhunac iznad 13 odsto.

Mesečne procene pokazale su da je BDP pao 0,6 odsto u junu, manje od konsenzusnih predviđanja od 1,3 odsto, ali manje od revidiranog rasta od 0,4 odsto u maju.

“Britanski rast stagnira jer se privreda suočava s izazovima zbog ozbiljnog pada realnog dohotka usred povišene inflacije i viših kamatnih stopa”, rekao je makro i investicioni strateg u HSBC Asset Management, Hussain Mehdi.

On je naveo da će biti teško izbeći recesiju, posebno s rizicima rasta cena energije koji idu u zimu.

Predviđa se da će gornja cena energije u Velikoj Britaniji dostići 4.270 funti (GBP) ili 5.190 dolara, prema konsultantskoj kući Cornwall Insight, što bi milione domaćinstava ostavilo u nevolji sa plaćanjem računa.

Međutim, uprkos makroekonomskim vetrovima, HSBC podržava britanske deonice s velikom tržišnom kapitalizacijom kako bi ove godine nastavile nadmašivati rezultate s obzirom na izloženost robi, vrednosti i odbrambenom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...