Prvi put posle dve godine

Pad maloprodaje i proizvodnje u Kini

AnalizaSvetU fokusuVesti

16.5.2022 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 4

Pad maloprodaje i proizvodnje u Kini Pad maloprodaje i proizvodnje u Kini
Maloprodajna i fabrička aktivnost u Kini naglo je pala u aprilu nakon što su usled široke blokade zbog širenja korona virusa radnici i potrošači... Pad maloprodaje i proizvodnje u Kini

Maloprodajna i fabrička aktivnost u Kini naglo je pala u aprilu nakon što su usled široke blokade zbog širenja korona virusa radnici i potrošači ostali zatvoreni u svojim domovima, a ozbiljan poremećaj nastao je u lancima snabdevanja. To je dovelo u pitanje ekonomske izglede za drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Potpuna ili delimična blokada uvedeni su u glavnim centrima širom Kine u martu i aprilu, uključujući najveći grad Šangaj, što je pogodilo proizvodnju i potrošnju i povećalo rizike za one delove globalne ekonomije koji u velikoj meri zavise od Kine, prenosi Reuters.

Maloprodaja u aprilu umanjena je za 11,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći pad od marta 2020. godine kada je proglašena pandemija Covid-19, pokazali su u ponedeljak podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Fabrička proizvodnja pala je za 2,9 procenata u odnosu na april 2021. godine, poništavajući očekivanja o porastu, a epidemiloške mere poremetile su lance snabdevanja i paralisale distribuciju. Analitičari upozoravaju da će sadašnji pad verovatno biti teže nadoknađen nego onaj pre dve godine.

Prema njihovim očekivanjima kineska ekonomija boriće se za povratak na trend pre pandemije, ali malo je verovatno da će izvoz porasti, dok su kreatori politike ograničeni u svojim opcijama stimulacije ekonomije.

Izvor: Financial Times

Kineska privreda već je bila pod pritiskom krize likvidnosti kod njenih velikih investitora za razvoj nekretnina i šireg usporavanja zbog krize prodaje. Vlada je tokom vikenda efektivno snizila osnovnu stopu sa 4,6 na 4,4 odsto, što je poslednja u nizu mera ublažavanja namenjenih podršci sektoru nekretnina, prenosi Financial Times.

Vlada u Pekingu suočava se sa sve većim pritiskom da pokrene novi podsticaj za stabilizaciju ekonomije, a smanjenje hipotekarne stope je jedan korak u tom pravcu. Efikasnost ovih politika, međutim, zavisi kako će vlada podesiti politiku nulte tolarancije prema širenju korona virusa.

Kineski indeks CSI 300 za berzanske akcije koje se kotiraju u Šangaju i Šenženu oslabio je u ponedeljak nakon objavljivanja podataka Statističkog biroa. Gradske vlasti u Šangaju najavile su da nameravaju da ponovo otvore Šangaj od 1. juna, posle sedam nedelja oštrih ograničenja.

BDP Kine porastao je za 4,8 odsto godišnje u prvom kvartalu ove godine, a vlada je za ovu godinu zacrtala rast od 5,5 odsto, što je najniže u poslednje tri decenije. Ekonomisti su već smanjili prognoze rasta za drugi kvartal. Industrijska proizvodnja oko delta reke Jangce, koja uključuje Šangaj, pala je u aprilu za 14,1 odsto, dok se na severoistoku Kine smanjila za 16,9 odsto. Oba regiona zabeležila su pad od više od 30 odsto u maloprodaji.

Podaci su pokazali pad prihoda od ugostiteljskih usluga od 22,7 odsto u aprilu, jer su usluge ugostiteljskih objekata obustavljene u nekim provincijama. Prodaja automobila pala je za 47,6 odsto, jer su proizvođači automobila smanjili proizvodnju usred praznih salona i nestašice delova.

  • MIŠKOVIĆ

    16.5.2022 #1 Author

    ogroman pad je u celom svetu. nije uticala samo korona nego visoke cene

    Odgovori

  • Emilija

    16.5.2022 #2 Author

    Svetska kriza

    Odgovori

  • kaćica

    16.5.2022 #3 Author

    Nece ovo mnogo uticati na njih.Jaka je to sila.

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.5.2022 #4 Author

    Prvo korona,pa sada nazalost i rat Rusije i Ukrajine,sve je uticalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...