u Aziji indeksi na najnižem nivou ove godine, Wall Street pokazuje znake uznemirenosti

Padaju cene akcija na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

19.8.2021 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Padaju cene akcija na svetskim berzama Padaju cene akcija na svetskim berzama
Akcije na azijskim berzama su pale danas na najniži nivo u ovoj godini usled sve izraženijeg pesimizma trgovaca u pogledu globalnog ekonomskog rasta i... Padaju cene akcija na svetskim berzama

Akcije na azijskim berzama su pale danas na najniži nivo u ovoj godini usled sve izraženijeg pesimizma trgovaca u pogledu globalnog ekonomskog rasta i nervoze investitora povodom potencijalnog smanjenja podsticaja Federalnih rezervi (FED), zbog čega su se okrenuli ulaganjima u sigurnu imovinu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 1,5 odsto na nivo koji nije zabeležen još od decembra prošle godine, izveštava Reuters.

Fjučersi u indeksnoj korpi S&P 500 skliznuli su za 0,1 procenat, a fjučersi Euro STOXX 50 su pali za 0,63 odsto do sredine trgovačkog dana u Aziji.

Brojni faktori, počev od širenja delta soja virusa Covid-19 pa do poštravanja kineske regulative za tehnološke kompanije i objavljivanja zapisnika sa julske sednice FED o mogućem usporavanju kupovine obveznica već ove godine, bili su dovoljni da potope krhko raspoloženje na azijskim tržištima.

Sve to je izvršilo pritisak na ubrzanje prodaje akcija kineskih tehnoloških divova, koje se potom proširilo i na akcije proizvođača čipova i rudarskih kompanija. U Hongkongu, tehnološki indeks Hang Seng stropoštao se za 1,8 odsto na najniži nivo od njegovog uspostavljanja prošle godine, dok je opšti indeks hongkoške berze pao za 1,6 procenata. Akcije Alibabe su se spustile na rekordno nizak nivo.

Usled pada akcija vodećeg globalnog proizvođača čipova TSMC-a od 2,0 procenta, reperni indeks tajvanske berze je zabeležio najgoru sesiju od maja, a posrnule cene rude gvožda i bakra su gurnule deonice svetskih rudarskih divova, australijskog BHP-a i anglo-australijskog Rio Tinta, na višemesečni minimum.

Ove rudarske kompanije su na putu da registruju najgori nedeljni pad od prošle godine kada je panika zbog pandemije dostigla vrhunac na berzama, uprkos tome što je BHP u utorak izvestio da je ostvario najveću zaradu u poslednjih gotovo 10 godina.

Indeks volatilnosti CBOE, koji meri „uznemirenost“ investitora na Wall Streetu, skočio je tokom minule noći za 3,66 poena na najviši nivo u otprilike mesec dana, a indeks S&P 500 je pao za 1,0 odsto na dvonedeljni minimum.

Zapisnik sa julskog sastanka FED pokazao je da kreatori američke monetarne politike procenjuju da bi mogli da počnu sa ublažavanjem podsticaja ove godine, mada su imali podeljena mišljenja po pitanju oporavka tržišta rada i nivoa rizika koji predstavlja novi porast broja slučajeva zaraženih korona virusom.

Dolar je na valutnim berzama ojačao na devetomesečni maksimum prema korpi valuta, što se odrazilo na cenu zlata koja je na spot tržištu opala za 0,55 odsto, na 1.778,87 dolara po unci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...