PANDEMIJA URUŠILA POSLOVANJE U CRNOJ GORI Negativan efekat krize odrazio se na 80 odsto malih preduzeća

RegionVesti

1.12.2020 11:37 Autor: Ljiljana Begović 0

PANDEMIJA URUŠILA POSLOVANJE U CRNOJ GORI Negativan efekat krize odrazio se na 80 odsto malih preduzeća PANDEMIJA URUŠILA POSLOVANJE U CRNOJ GORI Negativan efekat krize odrazio se na 80 odsto malih preduzeća
Pandemija je imala negativan efekat na skoro 80 odsto malih preduzeća, navodi se u novom Izveštaju UNDP u Crnoj Gori „Procena uticaja Covid-19 na... PANDEMIJA URUŠILA POSLOVANJE U CRNOJ GORI Negativan efekat krize odrazio se na 80 odsto malih preduzeća

Pandemija je imala negativan efekat na skoro 80 odsto malih preduzeća, navodi se u novom Izveštaju UNDP u Crnoj Gori „Procena uticaja Covid-19 na poslovni sektor i perspektive rasta ekonomije Crne Gore“, koji analizira uticaj pandemije na crnogorska poduzeća.

Mikro, mala i srednja preduzeća koncentrisana u industrijama povezanim s turizmom, poput transporta, restorana i turističkog smeštaja beleže značajan pad prihoda, uzrokovan smanjenom potražnjom.

“Pandemija je imala snažan negativan uticaj na gotovo 80 odsto malih preduzeća. Prema podacima iz maja, više od polovine preduzeća zabeležilo je više od 75 odsto nižu prodaju u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok četiri od deset preduzeća beleži stopostotni pad prodaje. Gubici od više od 75 odsto uglavnom se beleže u sektoru usluga”, navodi se u izveštaju.

Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u septembru pokazalo je visok udeo preduzeća koja beleže smanjenje prodaje u iznosu do 25 odsto za 18 odsto preduzeća i smanjenje prodaje do 50 odsto za 41 odsto preduzeća.

“Dok je u maju više od dve trećine kompanija očekivalo da će u naredna tri meseca, u odnosu na isti period 2019. godine, njihovi prihodi opadati, taj procenat sada je veći i dostiže skoro 80 odsto. Takođe, dok je prema podacima iz maja, 34 odsto preduzeća očekivalo pad ulaganja, a sedam odsto smanjenje broja stalno zaposlenih, u septembru čak 50 odsto preduzeća očekuje pad ulaganja, a 16 odsto smanjenje broja stalno zaposlenih radnika”, precizira se u izveštaju.

Pandemija Covid-19 učinila je ulaganje u digitalnu tehnologiju neodložnim jer više od polovine (65 odsto) preduzeća propušta mogućnosti koje digitalno poslovanje pruža i ne koristi digitalne platforme za povećanje prodaje.

Izveštaj pokazuje da 89 odsto preduzeća u Crnoj Gori ne ulaže u nove tehnologije ili digitalna rešenja, pri čemu samo dve petine preduzeća koriste internet i društvene mreže u poslovne svrhe, a još trećina njih koristi društvene mreže u marketinške svrhe.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Žene podložnije negativnom uticaju pandemije

Negativne posledice pandemije u Crnoj Gori teže se odražavaju na zaposlene žene, koje se češće od muškaraca bore s finansijskim teškoćama.

“Dve od pet žena imaju poteškoća s podmirivanjem osnovnih troškova u vezi sa stanarinom i računima za komunalije, dok je 38 odsto žena suočeno s nemogućnošću da pokriju osnovne troškove hrane ili higijenskih potrepština. Gotovo 20 odsto žena se za finansijsku pomoć obratilo porodici i prijateljima. Gubitak posla i povećane odgovornosti kod kuće, ugrožavaju ekonomsku sigurnost žena, dok je 25 odsto njih izvestilo da su im smanjene plate”, navodi se u izveštaju.

Većina privrednika očekuje novu pomoć Vlade

Preduzeća koja se suočavaju s finansijskim teškoćama kao posledicom pandemije Covid-19, očekuju dodatnu ekonomsku podršku Vlade, a istraživanje u septembru pokazuje da 53 odsto preduzeća očekuje odobravanje beskamatnih kredita s povoljnim grejs periodom. Čak 45 odsto preduzeća se nada nižoj stopi PDV, 43 odsto smanjenju doprinosa na zarade zaposlenih, dok 38 odsto preduzeća očekuje subvencije na plate.

“Zanimljivo je da su se tokom prvog talasa pandemije očekivanja preduzeća nešto razlikovala, pri čemu je većina njih očekivala subvencije na plate (47 odsto), fiskalne olakšice ilii smanjenja (27 odsto) i pristup novim kreditima (26 odsto)”, ističu u UNDP, prenosi Bankar.me.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...