Kina odgovorila kontramerama na ograničenja putovanja

Peking suspendovao izdavanje viza za državljane Japana i Južne Koreje

SvetVesti

11.1.2023 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 3

Peking suspendovao izdavanje viza za državljane Japana i Južne Koreje Peking suspendovao izdavanje viza za državljane Japana i Južne Koreje
Peking je suspendovao izdavanje viza za pristajanje u lukama i tranzit za državljane Japana i Južne Koreje kao odgovor na ograničenja zbog korona virusa... Peking suspendovao izdavanje viza za državljane Japana i Južne Koreje

Peking je suspendovao izdavanje viza za pristajanje u lukama i tranzit za državljane Japana i Južne Koreje kao odgovor na ograničenja zbog korona virusa koje su dve zemlje uvele za putnike iz Kine.

Dan nakon što je u utorak objavio suspenziju redovnih zahteva za vize za državljane Japana i Južne Koreje, Peking je takođe obustavio izdavanje lučkih viza koje se odmah odobravaju na licu mesta, kao i svoju politiku bezviznog tranzita koja omogućava posetiocima iz dve pomenute zemlje da ostanu u Kini do šest dana, prenosi SCMP.

Japan je u sredu ocenio suspenziju zahteva za kineske vize za njegove državljane kao „nedostatak reciprociteta“. Tokio je prethodno uveo obavezan PCR test ne stariji od 72 sata za putnike iz Kine i otkazao avionske letove iz Kine za nekoliko gradova u Japanu.

Japanska ambasada u Pekingu navodi da su takve mere posledica pandemije Covid-19 i da su neistinite kineske tvrdnje o diskriminaciji. Istovremeno, Japanci tvrde da je Kina njima suspendovala izdavanje viza iz „političkih razloga“, kao i da su diplomatskim kanalima zatražili povlačenje te mere.

Japan je takođe apelovao na Kinu da pruži „tačnije podatke“ o tekućoj epidemiji koja je usledila nakon obustave kineske politike nulte tolerancije korona virusa, koja je uključivala blokade, masovna testiranja i zabranu međunarodnih putovanja.

Južna Koreja prestala je da izdaje turističke vize za sve putnike iz Kine do 31. januara, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je taj potez „neprihvatljivim“ i „nenaučnim“. Kineska ambasada u Seulu navela je da će dozvoliti neka izuzeća, kao što su kratkoročne vize za okupljanje porodice za južnokorejske državljane sa stalnim boravkom i kratkoročne studijske vize.

Južnokorejcima su od utorka suspendovane vize za poslovne, turističke, medicinske, tranzitne i opšte privatne posete. Peking je najavio mere odmazde kada su zahteve testiranja za putnike iz Kine nedavno uvele Velika Britanija, Italija i SAD.

Kina se bori sa najvećim porastom broja slučajeva zaraze virusom nakon što je u decembru odustala od politike nulte tolerancije na Covid-19. Napuštanju politike nulte tolerancije prethodili su protesti protiv obaveznog karantina i masovnih testiranja, a prema podacima iz pojedinih kineskih provincija, korona virusom zaraženo je oko 90 odsto stanovnika, preneo je BBC.

  • GOCA BG

    11.1.2023 #1 Author

    Opet se zahukatava korona,a sada krece i na politockoj osnovi…

    Odgovori

  • TATJANA

    12.1.2023 #2 Author

    Oni su izašli sa svojim merama predostroznosti a Kina im ne ostaje duzna

    Odgovori

  • Coka13

    23.1.2023 #3 Author

    Koliko je ova korona iskorišćena na političkoj osnovi, to je strašno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...