Po računici Instituta za razvoj i inovacije, to bi iznosilo 200. deo budžeta

Predlog olakšica za žene nakon porođaja

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

9.6.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Predlog olakšica za žene nakon porođaja Predlog olakšica za žene nakon porođaja
Institut za razvoj i inovacije predložio je olakšice za žene nakon porođaja, po kome bi država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za... Predlog olakšica za žene nakon porođaja

Institut za razvoj i inovacije predložio je olakšice za žene nakon porođaja, po kome bi država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje.

Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović i osnivačica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura govorili su za N1 o predlogu olakšica za žene nakon porođaja, koji je izneo Institut.

Prema rečima Jevtovića, u predlogu olakšica nalazi se oslobađanje, odnosno subvencionisanje obaveznih doprinosa.

„U iznosima od 65, 55, 50 odsto tokom godina, opadajuće. Kada mama dobije bebu, biće subvencionisani doprinosi u prvoj godini 65 procenata, u drugoj 60… Izradili smo tri scenarija. Prema našoj računici, to bi iznosilo 200. deo budžeta naše zemlje“, naglasio je on.

Macura je naglasila da udruženje „Mame su zakon“ već duže govori o tome da bi trebalo da se smanji jaz između poslodavca i zaposlene.

„Upravo jer poslodavci imaju bojazan kako će organizovati poslovanje kad se žene vrate na posao. Žene najčešće odsustvuju od posla kada je u pitanju briga o deci i porodici uopšte. Gajimo nadu da postoji mogućnost da se 200. deo budžeta odvoji za jednu ovakvu meru. Osim povećanja zaposlenosti, kao jednog nusproizvoda same mere, dovešće i do toga da sami biznisi lakše opstaju, a možda će se ova mera proširiti i na neke druge kategorije“, ukazala je ona.

Dodala je da bi bilo dobro da naredna vlada shvati koliko je ovo veliki problem i uhvati se u koštac s tim što je pre moguće, „jer niti je brzo, niti je lako doći do rešenja“.

Jevtović je istakao da će sigurno u narednom periodu voditi kampanju zagovaranja te politike.

„Svi se slažemo oko problema depopulacije. Mi smo decenijama daleko od rešenja, ali mora se krenuti. Najveći napori će ići ka Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvu finansija“, ocenio je on.

 • MARKO7

  9.6.2022 #1 Author

  Pa ovo bih majkama dosta značilo…

  Odgovori

 • Bella

  9.6.2022 #2 Author

  Super sto vise privilegija to bolje

  Odgovori

 • Dzebac

  9.6.2022 #3 Author

  Super, treba podzati majke i radjanje dece

  Odgovori

 • VERA

  9.6.2022 #4 Author

  Kel umanjuju doprinose ili ili ih samo drzava placa

  Odgovori

 • TATJANA

  9.6.2022 #5 Author

  Treba stimulisati majke

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.6.2022 #6 Author

  Sto vise olaksica i pomoci majkama i deci…

  Odgovori

 • goca87

  10.6.2022 #7 Author

  Svaki predlog olakšica za žene tokom i posle porođaja treba prihvatiti i podržati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...