Poreska uprava dostavljaće izveštaje elektronski u poresko sanduče

Preduzetnici paušalci u narednih pet dana dobiće rešenja o poreskim obavezama

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

20.1.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Preduzetnici paušalci u narednih pet dana dobiće rešenja o poreskim obavezama Preduzetnici paušalci u narednih pet dana dobiće rešenja o poreskim obavezama
Svi preduzetnici paušalci u periodu od 20. do 25. januara dobiće rešenje o utvrđenim poreskim obavezama za 2022. godinu u svoje poresko sanduče.  ... Preduzetnici paušalci u narednih pet dana dobiće rešenja o poreskim obavezama

Svi preduzetnici paušalci u periodu od 20. do 25. januara dobiće rešenje o utvrđenim poreskim obavezama za 2022. godinu u svoje poresko sanduče.  

Poreska uprava izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2022. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćaju na paušalno utvrđeni prihod (preduzetnici paušalci).

Dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, Poreska uprava vršiće u elektronskom obliku postavljanjem u poresko sanduče, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).

“Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenja o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi”, saopštila je PU.

Rešenje se dostavlja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave i smatra se dostavljenim danom postavljanja na ovaj portal, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U PU podsećaju da je za pristup portalu Poreske uprave neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Republici Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu vrši drugo lice u ime preduzetnika paušalca, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.

“Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2022. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2022. godinu. Napominjemo da su u okviru rešenja dostavljeni primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje”, navode u PU.

Poreski obveznici se dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona 0700 700 007 i 011/331 01 11, kao i na šalteru „Vaš poreznik“ u 37 filijala Poreske uprave širom Srbije.

  • MIRA

    20.1.2022 #1 Author

    Prema čemu se utvrđuje iznos poreza pausalcima?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...