Predstavnici SPD se sastaju sa Zelenima i Slobodnim demokratama

Privrednici očekuju ambiciozniju klimatsku politiku od nove Vlade Nemačke

Vesti

11.10.2021 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privrednici očekuju ambiciozniju klimatsku politiku od nove Vlade Nemačke Privrednici očekuju ambiciozniju klimatsku politiku od nove Vlade Nemačke
Više desetina velikih nemačkih kompanija apelovalo je na buduću vladu zemlje da donese ambiciozniju politiku za postizanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma. U otvorenom pismu... Privrednici očekuju ambiciozniju klimatsku politiku od nove Vlade Nemačke

Više desetina velikih nemačkih kompanija apelovalo je na buduću vladu zemlje da donese ambiciozniju politiku za postizanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak, 69 kompanija je navelo da bi naredna vlada trebalo da postavi Nemačku „na jasan i pouzdan put ka klimatskoj neutralnosti“, pri čemu bi taj plan trebalo da sačini u prvih 100 dana svog mandata, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Među potpisnicima su, između ostalih, hemijski gigant Bayer, čeličana ThyssenKrupp i proizvođač sportske opreme Puma.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je s tesnim rezultatom pobedila blok konzervativne CDU odlazeće kancelarke Angele Merkel na izborima prošlog meseca. Predstavnici SPD bi trebalo da se sastanu u ponedeljak s ekološkom strankom Zeleni i ka biznisu orijentisanim Slobodnim demokratama, kako bi razgovarali o formiranju koalicione vlade.

Zaštita klime bila je ključni argument na saveznim izborima i stranke je moraju staviti na prvo mesto prilikom formiranja nove savezne vlade, izjavio je predsednik uprave kompanije za narudžbine poštom Otto Group, Mihael Oto (Michael Otto), koji je ujedno i predsednik Fondacije 2 stepena (Stiftung 2 Grad), koja je organizovala potpisivanje pisma.

Ranije ove godine vlada Merkelove je usvojila plan za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Nemačkoj na neto nulti nivo do 2045. godine, pet godina ranije nego što je ranije planirano.

Međutim, zvanične cifre pokazuju da Nemačka zaostaje u sprovođenju ciljeva za smanjenje „staklenih“ gasova, pri čemu se predviđa da će se njihova emisija 2021. naglo porasti posle ekonomskog pada izazvanog pandemijom.

Fondacija 2 stepena, iz koje navode da njene članice imaju godišnji promet veći od 1.000 milijardi evra (1,16 biliona dolara) i zapošljava više od pet miliona ljudi širom sveta, traži da sledeća vlada podrži prelazak na obnovljivu energiju i usvoji „klimatski prijateljsku“ poresku reformu koja će uključiti ojačan sistem određivanja cena ugljenika, kako bi se sprečila ulaganja u industriju koja „guta“ struju proizvedenu iz fosilnih goriva u inostranstvu.

Stavljajući naglasak na predstojeći samit Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu i predsedavanje Nemačke Grupom sedam (G7) najvećih ekonomija sveta iduće godine, nemačke kompanije su ocenile da buduća vlada mora da radi na uspostavljanju međunarodnih standarda za globalni finansijski sistem i klimatski neutralne proizvode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...