Analitičari ocenili da su špekulacije o recesiji pogrešne

Promet u trgovini na malo u SAD porastao 0,9 odsto

Bolji posaoNovacSvetVesti

18.5.2022 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Promet u trgovini na malo u SAD porastao 0,9 odsto Promet u trgovini na malo u SAD porastao 0,9 odsto
Potrošnja stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama snažno je porasla u aprilu uprkos visokoj inflaciji, umanjujući strahovanja da će ekonomija skliznuti u recesiju. Promet u... Promet u trgovini na malo u SAD porastao 0,9 odsto

Potrošnja stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama snažno je porasla u aprilu uprkos visokoj inflaciji, umanjujući strahovanja da će ekonomija skliznuti u recesiju.

Promet u trgovini na malo je u aprilu porastao 0,9 odsto, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

Podaci za mart su revidirani naviše i pokazuju rast maloprodaje od 1,4 odsto umesto 0,7 odsto, koliko je ranije objavljeno, prenosi agencija Mina.

Aprilski rast maloprodaje, koji je rezultat kako jake potražnje, tako i većih cena, bio je u skladu sa očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters.

Podatak o prometu u maloprodaji odnosi se uglavnom na prodaju robe i nije prilagođen stopi inflacije, koja je, kako se čini, u aprilu dostigla vrhunac.

S rastom prodaje na malo predvodili su automobilski proizvođači, čiji se promet oporavio 2,2 odsto, nakon pada od 1,6 odsto u martu. To je kompenzovalo pad prometa na benzinskim stanicama od 2,7 odsto. Cene goriva na pumpama su se prošlog meseca povukle sa rekordnih nivoa.

Rast plata, podstaknut borbom kompanija za deficitarne radnike, i značajan ušteđeni novac koji su domaćinstva akumulirala tokom pandemije korona virusa, podstiču potrošnju stanovništva, a potrošači za plaćanja sve više koriste i kreditne kartice.

„S obzirom na ovu demonstraciju snage potrošača, špekulacije da je američka ekonomija u opasnosti da uskoro zaroni u recesiju izgledaju veoma pogrešno“, ocenili su analitičari.

Promet u barovima i restoranima, jedinoj kategoriji iz sektora usluga u izveštaju o maloprodaji, porastao je dva odsto. Prodaja u prodavnicama odeće bila je veća 0,8 odsto, a online prodaja 2,1 odsto.

  • N.N.

    18.5.2022 #1 Author

    Samo neka raste.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.5.2022 #2 Author

    Da li je spekulacija ili cinjenica,videcemo…

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #3 Author

    Ne brinem se za SAD

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.5.2022 #4 Author

    snažno porasla 0,9 % ??? ovaj tekst kao da je pisao preCednik

    Odgovori

  • TATJANA

    20.5.2022 #5 Author

    Neka, malo nek poskupi..

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #6 Author

    USA ce sigurno sve ovo sto se desava sa Ukrainom i Rusijom iskoristiti u svoju korist.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...