Tehnološki giganti podstiču oporavak tržišta kapitala, čeka se otvaranje u Kini

Rast akcija na svetskim berzama, nafta pojeftinila

BerzaNovacSvetVesti

7.10.2021 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast akcija na svetskim berzama, nafta pojeftinila Rast akcija na svetskim berzama, nafta pojeftinila
Svetska tržišta kapitala beleže danas rast, pri čemu najviše jačaju akcije na Hongkoškoj berzi, dok je nafta pojeftinila. Glavni indeks berze u Hong Kongu,... Rast akcija na svetskim berzama, nafta pojeftinila

Svetska tržišta kapitala beleže danas rast, pri čemu najviše jačaju akcije na Hongkoškoj berzi, dok je nafta pojeftinila.

Glavni indeks berze u Hong Kongu, Hang Seng, skočio je do popodnevnog trgovanja po lokalnom vremenu za 2,41 odsto, podstaknut rastom cena akcija kineskih tehnoloških divova Tencenta i Alibabe za 3,45 procenata, odnosno za 5,54 odsto, respektivno, izveštava CNBC.

Akcije holdinga Chinese Estates, koji kotira na berzi u Hongkongu i koji je bio veliki akcionar pokleklog Evergrandea, uzletele su za više od 30 odsto nakon što je objavljeno da je Estates dobio ponudu od svog najvećeg akcionara, firme Solar Bright, za otkup akcija od manjinskih akcionara, čime bi holding zapravo postao privatno društvo.

Japanski indeks Nikkei 225 ojačao je za 0,93 odsto, a Topix je povećao vrednost za 0,22 procenta. Južnokorejski Cospi je napredovao za 1,73 odsto, a tajvanski Taiex za 1,83 procenta.

Akcije u Australiji su takođe porasle, pri čemu se reperni indeks S&P/ASX 200 popeo za 0,63 odsto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, zabeležio je dobitak od 1,52 odsto. Za to vreme, berze u kontinentalnoj Kini su i danas zatvorene zbog praznika.

Na Njujorškoj berzi je tokom noći industrijski indeks Dow Jones porastao za 102,32 boda na 34.416,99 poena, a S&P 500 je ojačao za 0,41 odsto na 4.363,55 poena. Tehnološki Nasdaq Composite je registrovao uspon od 0,47 procenata na 14.501,91 bod.

Oporavak akcija na Wall Streetu je rezultat rastućeg optimizma u pogledu dogovora o podizanju gornje granice duga Sjedinjenih Američkih Država. Trgovanje na globalnim berzama je, inače, od početka oktobra bilo uzdrmano usled straha investitora od rasta kamata i inflacije.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi rivala, iznosio je 94,226 poena, nakon nedavnog rastao sa nivoa ispod 94,2 boda.

Japanski jen se trgovao po kursu od 111,41 jena za dolar, ojačavši neznatno sa jučerašnjeg nivoa od preko 111,6 jena.

Cene nafte su oslabile na popodnevnom azijskom trgovanju, pri čemu su fjučersi nafte Brent pali za 0,52 procenta na 80,66 dolara po barelu, dok su fjučersi američke WTI nafte potonuli za 0,97 odsto na 76,68 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...