Oslabljeno hipotekarno tržište

Rast kamatnih stopa doveo do smanjenja potražnje među kupcima kuća u SAD

NekretnineNovacSvetVesti

20.7.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rast kamatnih stopa doveo do smanjenja potražnje među kupcima kuća u SAD Rast kamatnih stopa doveo do smanjenja potražnje među kupcima kuća u SAD
Kako rastu kamatne stope, a inflacija sve više pritiska američke potrošače, pogoršava se i situacija na hipotekarnom tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema sezonski... Rast kamatnih stopa doveo do smanjenja potražnje među kupcima kuća u SAD

Kako rastu kamatne stope, a inflacija sve više pritiska američke potrošače, pogoršava se i situacija na hipotekarnom tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema sezonski prilagođenom indeksu Asocijacije hipotekarnih bankara (MBA), potražnja za hipotekama je pala za više od šest odsto prošle nedelje u poređenju sa prethodnom, dostigavši tako najniži nivo od 2000. godine, piše CNBC.

Broj zahteva za podizanje hipoteke za kupovinu kuće pao je za sedam odsto u periodu od nedelju dana i niži je za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kupci su pokušavali da se prilagode novim cenama u toku godine, ali kako su kamate dvostruko veće u odnosu na one u januaru, beleži se značajan pad kupovne moći.

“Kupovna aktivnost je opala i za državne i za konvencionalne pozajmice jer slabljenje ekonomije, visoka inflacija i konstantni izazovi u pogledu pristupačnosti utiču na potražnju”, navodi ekonomista u MBA Džoel Kan (Joel Kan).

Prosečna ugovorna kamatna stopa za tridesetogodišnje hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom sa odgovarajućim stanjem kredita (647.200 dolara ili manje) porasla je sa 5,74 na 5,82 odsto, uz povećanje poena na 0,65 sa 0,59 (uključujući naknadu za odobrenje) za kredite sa učešćem od 20 odsto. Ova kamatna stopa je u istom periodu prošle godine iznosila 3,11 odsto.

Broj zahteva za refinansiranje, koje je veoma osetljivo na rast kamate, pao je za četiri odsto u periodu od nedelju dana, a 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je najniži nivo u 22 godine. Međutim, pad potražnje kada je kupovina kuća u pitanju uzrokovao je povećanje na nedeljnom nivou sa 30,8 odsto na 31,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...