Nagoveštaj dugotrajne inflacije

Rast proizvođačkih cena u SAD u aprilu 11 odsto

NovacSvetVesti

13.5.2022 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rast proizvođačkih cena u SAD u aprilu 11 odsto Rast proizvođačkih cena u SAD u aprilu 11 odsto
Cene proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su za 11 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, što je značajan pokazatelj... Rast proizvođačkih cena u SAD u aprilu 11 odsto

Cene proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su za 11 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, što je značajan pokazatelj da će visoka inflacija ostati teret za potrošače i preduzeća u narednim mesecima, saopštilo je Ministarstvo rada.

Indeks cena proizvodnje, koji meri inflaciju pre nego što stigne do potrošača, porastao je za 0,5 odsto u odnosu na mart. To je, međutim, usporavanje u odnosu na prethodni mesec, kada je porastao za 1,6 procenata, prenosi Al Jazeera.

Izveštaj je registrovao neke znakove da se povećanja cena usporavaju, ali na veoma visokom nivou. Porast u aprilu u odnosu na isti period prošle godine opao je sa 11,5 odsto u martu, što je prvi međugodišnji pad od decembra 2020. godine. Mesečni porast od 0,5 odsto bio je najmanji u poslednjih sedam meseci.

Ipak, cene i dalje rastu istorijski rekordnom brzinom. Troškovi hrane porasli su za 1,5 odsto u aprilu u odnosu na mart, dok su cene dostave i skladištenja porasle za 3,6 odsto. Cene novih automobila skočile su za 0,8 odsto. Poskupele su stanarine i avio karte.

Podaci o cenama proizvođača obuhvataju inflaciju u ranijoj fazi proizvodnje i ponekad mogu da signaliziraju kuda će ići potrošačke cene. Ova vrednost takođe se unosi u preferiranu meru inflacije Federalnih rezervi, indeks cena lične potrošnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...