U susednoj državi u sistemu elektronske fiskalizacije skoro 200 advokatskih kancelarija i ortačkih društava

Rebalans budžeta u Crnoj Gori zavisi od predstojeće turističke sezone

RegionTurizamVesti

24.5.2022 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Rebalans budžeta u Crnoj Gori zavisi od predstojeće turističke sezone Rebalans budžeta u Crnoj Gori zavisi od predstojeće turističke sezone
Ukoliko crnogorski turistički poslenici iznesu letnju turističku sezonu sledeći kvalitetne najave dolazaka, možda će na jesen postojati održiv prostor da razvojno promišljanje rebalansa i... Rebalans budžeta u Crnoj Gori zavisi od predstojeće turističke sezone

Ukoliko crnogorski turistički poslenici iznesu letnju turističku sezonu sledeći kvalitetne najave dolazaka, možda će na jesen postojati održiv prostor da razvojno promišljanje rebalansa i pripremu budžeta za narednu godinu, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Crne Gore Mila Kasalica.

“Održivost javnih finansija zemlje zavisi od svih nas pojedinačno, a potom od nivoa odgovornosti svih nadležnih institucija da usvojene zakone primene na održiv i koristan način”, navela je Kasalica.

Ona je podsetila da je bila kritički nastrojena prema programu “Evropa sad”, koji je podrazumevao primenu desetak zakona usvojenih u okviru budžeta krajem prošle godine, ali je dodala da je to legitimni okvir u kojem se tim ministra finansija Aleksandra Damjanovića, kao i svaki građanin i građanka, poreski obveznik i preduzeće u zemlji, mora kretati i takvu činjenicu poštovati, piše agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Kasalica je navela da „postoji svakodnevna dopunska obaveza neumanjenog makroekonomskog opreza, jer se živi i radi u visoko složenim okolnostima globalne ekonomije, koja se ne može tako jednostavno smiriti“, uzimajući u obzir nepredvidivo kretanje cena i sukobe na severoistoku Evrope.

Kada je reč o advokatima i procesu fiskalizacije, ona je navela da je u sistemu elektronske fiskalizacije skoro 200 advokata, zajedničkih kancelarija i ortačkih društava od ukupno skoro hiljadu njih.

Ona je rekla i da skoro trećina advokata ne zahteva značajna ulaganja jer je prijavljena na dohodak samostalnih delatnosti, te da je jedino potrebno da se uključe u SEP sistem, besplatni portal dostupan na veb-stranici Uprave prihoda i carina, kako bi ispunjavali obaveze u vezi sa evidencijom prometa.

“Međutim, promet preko 30.000 evra obavezuje da se obveznik registruje, što je za advokate sa prometima većim od zakonskog limita odrađeno godinama unazad”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da fiskalizacija u tom sektoru ništa nije promijenila u postavkama praćenja obaveza oko poreza na dodatu vrednost.

“Priprema se uputstvo koje će potpunije približiti obaveze registrovanja prometa u realnom vremenu sa svim specifičnostima koje prate rad advokata, odnosno njihovo poslovanje u pružanju visokosofisticirane usluge, saglasno zakonskom okviru odredbi PDV-a”, navela je Kasalica.

Ona je rekla i da je ove godine plan da se zajedničkim radom institucija, uz preostale nosioce advokatskih licenci, uključe i nosioci licenci sudskih tumača i sudskih veštaka, te da se potom poreski obuhvat širi prema izdavaocima plažnog mobilijara i stambenih jedinica, a u poslednjem kvartalu i prema delatnostima koje su i dalje van poreskog obuhvata, kao što su auto-mehaničarske radnje, prodavci na pijacama i slično.

  • N.N.

    24.5.2022 #1 Author

    Mislim da ce ova turisticka sezona biti losija.

    Odgovori

  • IVAN

    24.5.2022 #3 Author

    Bice ova sezona kao nikada pre

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #4 Author

    Bice dobra sezona,ali bez Rusa i Ukrajinaca tesko da se moze nadomestiti prosla godina…

    Odgovori

  • MARA

    24.5.2022 #5 Author

    Ako ih to ne izvuče, neće ništa.

    Odgovori

  • TINA

    25.5.2022 #6 Author

    Veci deo prihoda se ostvaruju po osnovu turizma, pa sigurno da im rebalans budzeta od toga I zavisi

    Odgovori

  • BRANA19

    25.5.2022 #7 Author

    Navikli su na veci broj turista , zbog toga…

    Odgovori

  • Ceca

    23.7.2022 #8 Author

    Koliko sam ja shvatila dole je prazno…

    Odgovori

  • MARE

    6.2.2023 #9 Author

    Mislim da pre po navici zive od turizma

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...