Claudio Viezzoli, direktor za finansiranje i razvoj MSP u EBRD, za Biznis.rs o fondu ENEF II

Među kompanijama iz Srbije i regiona ima puno skrivenih šampiona

IntervjuInvesticijePoslovanjeRegion

15.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 3

Među kompanijama iz Srbije i regiona ima puno skrivenih šampiona Među kompanijama iz Srbije i regiona ima puno skrivenih šampiona
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je u Beogradu investicioni fond ENEF II u kome se trenutno nalazi 71 milion evra i... Među kompanijama iz Srbije i regiona ima puno skrivenih šampiona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je u Beogradu investicioni fond ENEF II u kome se trenutno nalazi 71 milion evra i koji je osnovan sredstvima EBRD, Evropske unije, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom za finansiranje i razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u EBRD Klaudijem Viecolijem (Claudio Viezzoli), koji kompanijama našeg regiona poručuje da, ukoliko imaju, potencijal za rast, mogu da računaju na ENEF II ne samo za finansijsku, već i za konsultantsku podršku kako bi se njihov biznis još kvalitetnije razvijao.

Tokom promocije ENEF II fonda potpisan je i prvi investicioni ugovor, i to sa poznatom kompanijom za razvoj softvera Vega IT iz Novog Sada, ali Viecoli naglašava da „foto robot“ idealne kompanije – korisnika podrške novog fonda, ne kaže da ona mora biti iz IT sektora.

„Verujemo da među kompanijama u Srbiji i regionu ima puno skrivenih šampiona, kompanija koje mogu da rastu i da postanu nacionalni i regionalni šampioni, ali su im potrebna ‘kritična dobra’ (critical assets) koja im možda trenutno nisu na raspolaganju“, objašnjava Viecoli.

To su na prvom mestu finansijska sredstva, i to ne samo klasični bankarski proizvodi poput kredita koji često zahtevaju kolateral, obezbeđenje u vidu nekretnina ili druge vrste imovine.

Kompanije na koje mi ‘ciljamo’ možda nemaju puno imovine, što je čest slučaj u tehnološkom i IT sektoru, ali imaju veliki potencijal za rast. Drugo dobro koje im je potrebno je know-how. Bilo da ste relativno mali ili veliki biznis morate znati kako ćete preći iz porodičnog u korporativni sistem upravljanja, morate imati jasne procedure unutar firme i morate voditi računa i o ESG standardima, koji su nezaobilazni u modernom poslovanju“, ističe naš sagovornik.

ENEF II kombinuje ta dva elementa tako što obezbeđuje finansijsku podršku i know-how o tome kako da kompanija „poraste“.

Popović i Viezzoli / Foto: Paola Felix Meza

Zato, primera radi, omogućava korišćenje niza finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja.

„Uvereni smo da brojne kompanije u Srbiji i regionu mogu da naprave ‘kvalitativni skok’ u poslovanju“, naglašava Viecoli u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je reč o sektorima, buduće korisnike traže u svim delatnostima gde postoji potencijal rasta.

„Oslanjamo se na široku mrežu kontakata među MSP koju je EBRD razvio u proteklih 25 godina poslovanja u regionu. Radi se o hiljadama kompanija koje su koristile naše savetodavne usluge, i koje možemo da usmerimo na njihovoj putanji rasta. Kada je reč o sektorima, tu smo neutralni – mogu poslovati u bilo kojoj delatnosti, ali je najteže zapravo prepoznati koji segment ili niša će se razvijati brže“, objašnjava Viecoli.

Prema njegovim rečima, osim IT sektora šampioni rasta mogu biti i kompanije iz agrobiznisa, sektora usluga, mogu biti dobavljači globalnih kompanija, ali strategija fonda ENEF II je i da ne ide preširoko u podršku, već da je fokusira na pravi način.

Dakle, pokušavamo da odaberemo kompanije koje će doneti nešto novo tržištu, napraviti razliku. Ako kompanija raste ne samo tako što povećava prihode od prodaje ili izvoza, već je sposobna da usvoji prakse finansijske transparentnosti ili ohrabruje žensko preduzetništvo i liderstvo – to je ono što tražimo: one koji mogu da budu primer i uzor ostalima na tržištu“, rekao nam je direktor za finansiranje i razvoj MSP u EBRD.

ENEF II fond je prikupio 57 miliona evra od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačka razvojna banka KfW. Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu, Banca Intesa je objavila svoju nameru da uloži do sedam miliona evra u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond.

Cilj ENEF II fonda je da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od pola miliona do osam miliona evra.

„To, međutim, ne znači da ćemo tu i stati. Ukoliko se ovaj program pokaže uspešnim, uvek možemo da napravimo ENEF III“, poručio je u razgovoru za Biznis.rs Klaudio Viecoli.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...