Mađarski grad Šarošpatak u novembru će okupiti ljubitelje vina

Prvi međunarodni kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji u Tokaju

KulturaLifestyleRegionTurizam

19.10.2022 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prvi međunarodni kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji u Tokaju Prvi međunarodni kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji u Tokaju
Univerzitet u Tokaju u Šarošpataku organizuje prvi međunarodni vinski kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji.  Stručni forum, koji će se održati od 13. do... Prvi međunarodni kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji u Tokaju

Univerzitet u Tokaju u Šarošpataku organizuje prvi međunarodni vinski kongres o održivom vinogradarstvu i enologiji. 

Stručni forum, koji će se održati od 13. do 15. novembra, namenjen je akademicima, istraživačima, vinarima, svim učesnicima vinskog biznisa, edukatorima, nastavnicima, stručnjacima iz oblasti marketinga i turizma i studentima univerziteta i fakulteta da razgovaraju o budućnosti proizvodnje vina, očuvanju kulturnog nasleđa vina i vinskog turizma.

Kongres će biti organizovan u regionu svetske baštine vina Tokaj, na Univerzitetu u Tokaju u istorijskom gradu Šarošpatak. Osnovna ideja kongresa je da se profesionalcima prenese znanje koje je ažurno, korisno i lako primenljivo u praksi iz međunarodne i holističke perspektive. Univerzitet u Tokaju želi da ojača međunarodnu poziciju pozivanjem na predavanja vrhunskih naučnika, istraživača i praktičara, svetski poznatih vinogradara i vinara.

Vinska tradicija u Mađarskoj duga je preko 1.000 godina, pa se ova država može pohvaliti sa 22 vinska područja koja se nalaze u šest velikih vinskih regija. Regija Tokaj je čuvena širom sveta, a prema legendi, francuski kralj Luj XV je čuveni tokajac, odnosno Tokaj Aszu, nazivao „kraljem vina i vinom kraljeva“.

Regija Tokaj je dobro poznata svim ljubiteljima vina, a Unesko ju je 2002. proglasio za svetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj sa 27 sela i oko 6.000 hektara vinograda i dalje nosi jedinstvene kulturne odlike i svedoči o dugoj istoriji pravljenja vina.

Foto: www.visithungary.com / hobitske kućice u selu Hercegkut

Jedno od najupečatljivijih svedočanstava ove tradicije su i tzv. „hobitske kućice“ koje se nalaze u selu Hercegkut. U pitanju su građevine poput zemunica sa trouglastim ulazom, koje su zapravo vinski podrumi.

Te građevine podigli su ili, bolje reći, ukopali u brdo Gomboš Nemci koji su se u ovoj regiji naselili u 18. veku. Većina hodnika u podrumima je dugačka od šest do osam metara, a nekada su u ovim podrumima živele čitave porodice. Danas, oni čuvaju burad s Tokaj Aszu vinom, jednim od najboljih na svetu.

Pored vina, regija Tokaj nudi i broje znamenitosti za ljubitelje istorije i kulture, a neka od njih su i utvrđenja na planini Zemplen. Među njima se ističu renesansno utvrđenje Rakoci u Šarošpataku, kao i nedavno obnovljena tvrđava Fizer, jedna od retkih građevina koja je preživela invaziju Mongola.

Sportske aktivnosti poput veslanja Tisom, porodični avanturistički parkovi, ogromni zoološki vrt i mnoštvo banja pružaju odlične mogućnosti za zabavu i opuštanje i čine regiju Tokaj privlačnom i posetiocima koji nisu veliki ljubitelji vina.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Volim vina

    Odgovori

  • Anna

    20.10.2022 #2 Author

    Šteta što i obični ljubitelji vina neće imati priliku za degustaciju izvrsnog Tokajca

    Odgovori

  • Tina

    27.10.2022 #3 Author

    Dobro je za ljubitelje vina a i za one koji to nisu jer to je turisticka atrakcija Za svakog po nesto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...