Prve minibuseve za prevoz seoskog stanovništva dobilo 18 lokalnih samouprava

Rešava se problem prevoza u čak 479 sela širom Srbije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.12.2021 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs

Rešava se problem prevoza u čak 479 sela širom Srbije Rešava se problem prevoza u čak 479 sela širom Srbije
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je ugovore sa predsednicima 18 opština i gradova ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva... Rešava se problem prevoza u čak 479 sela širom Srbije

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je ugovore sa predsednicima 18 opština i gradova ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva.

„Minibusevi su tu, obezbedili smo sredstva. Sada je sve na ljudima iz lokalnih samouprava – da racionalno gazduju, da održavaju vozila, da obezbede gorivo i vozača. A seljani neka ocenjuju. Ovo je samo prvi korak. I zato će nam od posebnog značaja biti njihovo mišljenje“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon potpisivanja ugovora.

On je najavio sveobuhvatan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama. U izradi programa aktivno učešće imaće Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i relevantne naučne ustanove.

Prvi podeljeni minibusevi u 18 jedinica lokalnih samouprava direktno će doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ugovore su u utorak potpisali i predsednici jedinica lokalnih samouprava, koje su prema kriterijumima javnog konkursa i odluci komisije bile najbolje rangirane na Javnom konkursu.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojšom Bojovićem ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove, a 120 miliona dinara koliko je iz budžeta odvojeno za ove namene, raspodeljeni su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava.

„Ministarstvo za brigu o selu je ovim programom pokazalo da savršeno razume realnost sela Srbije i pruža podršku sredinama koje ne mogu samostalno da obezbede adekvatne sisteme prevoza. Mobilnost podrazumeva izmeštanje ljudi i dobara, i ako ona nije omogućena dovodi se u pitanje egzistencija ljudi. Ovo je jedan sjajan instrument da se do tog cilja dođe“, izjavio je Bojović.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pohvalila je dosadašnju saradnju i programe Ministarstva za brigu o selu i istakla da će minibus kupljen ovim sredstvima prevoziti stanovnike svih 39 sela na teritoriji Grada Užica.

U odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Prva na listi odobrenih zahteva je Kuršumlija, a slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane, Babušnica, Rekovac, Aleksandrovac itd. Konkurs je trajao do 3. septembra ove godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi  je sedam miliona dinara.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...