EKONOMSKI OPORAVAK VELIKE BRITANIJE MAČ SA DVE OŠTRICE

Rizik od prekomerne inflacije, tema o kojoj bruji London

AnalizaBankeNovacSvetU fokusuVesti

14.5.2021 13:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rizik od prekomerne inflacije, tema o kojoj bruji London Rizik od prekomerne inflacije, tema o kojoj bruji London
Najviši kreatori britanske ekonomske politike saglasni su da će tekuća godina doneti zemlji visok ekonomski rast, koji će je vrattiti na nivo pre pandemije,... Rizik od prekomerne inflacije, tema o kojoj bruji London

Najviši kreatori britanske ekonomske politike saglasni su da će tekuća godina doneti zemlji visok ekonomski rast, koji će je vrattiti na nivo pre pandemije, ali različito ocenjuju eventualne efekte narednih fiskalnih podsticaja i rizik od prekomerne inflacije. Nakon što je, prema aprilskim podacima, godišnja inflacija u SAD dostigla 4,2 odsto, logično je da se to može dogoditi i drugim zemljama koje su primenile slične fiskalne mere.  

Oporavak ekonomije Velike Britanije ove godine nalikovaće latiničnom slovu V i biće jači od oporavka ostalih država G7, uključujući SAD. Ekonomski pad naglo će se preokrenuti u rast, a broj novih radnih mesta, odgovaraće broju onih koja su ugašena tokom pandemije, ocenio je Endi Holdejn (Andy Haldane) glavni ekonomista Banke Engleske.

“U narednih godinu dana realno je očekivati da će rast u Velikoj Britaniji biti dvocifren, da će aktivnost biti iznad nivoa pre pandemije Covid-19, a da će nezaposlenost opadati“, prenosi Guardian, pozivajući se na Holdejnovu izjavu za Daily Mail. On je ocenio da će tome doprineti povratak navikama trošenja i druženja, kao i da će domaćinstva i preduzeća zadržati zamah potražnje.

Foto: Youtube screenshot

Upoređujući oporavak britanske ekonomije sa odskakanjem teniske loptice, on je upozorio i da je moguće “pregrevanje“ ekonomije naredne godine, jer se preduzeća trude da angažuju dovoljno osoblja i privuku potrošače spremne da potroše 150 milijardi funti vrednu ušteđevinu nagomilanu na depozitnim računima, što bi moglo da rezultira inflacijom.  

Inflacija bi nanela “kolateralnu štetu našim finansijama, smanjujući kupovnu moć i uzrokujući rast troškova pozajmljivanja“, naveo je Holdejn. On je ocenio da bi Banka Engleske trebalo da zauzda planove za upumpavanje skoro 1.000 milijardi funti elektronskog novca do kraja tekuće godine. “Nije reč o kočenju, nego o nežnom skidanju noge sa gasa“, naveo je Holdejn.

Foto: Youtube screenshot

On je jedini od devet članova Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske koji je prošle nedelje glasao za obuzdavanje podsticaja i smanjenje šeme otkupa obveznica u iznosu 895 milijardi funti. Njegove kolege su opreznije prema potencijalu ekonomskog oporavka, iako je Odbor povisio prognozu rasta BDP sa 5,0 na 7,25 odsto.

Profesor ekonomije Džonatan Haskel (Jonathan Haskel), takođe član Odbora, rekao je da nije previše zabrinut zbog srednjoročnih izgleda inflacije u Velikoj Britaniji, ali da treba pripaziti na štetu koju je pandemija nanela proizvodnim kapacitetima zemlje, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters.

Izvor: ONS

Banka Engleske prognozirala je da će inflacija porasti sa trenutnih 0,7 na više od 2,5 odsto do kraja godine, ali da će se tokom naredne godine vratiti na ciljanih 2,0 odsto. “Nisam toliko zabrinut zbog inflacije“, izjavio je Haskel. On je ukazao na opasnost od “previše ekonomičnog vođenja ekonomije“, jer to može doneti nevolju.

Ekonomski kolumnista Guardiana Leri Eliot (Larry Elliott) slikovito je prokomentarisao eventualni prekomernu stopu inflacije kakva je poslednji put viđena u Velikoj Britaniji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. “Kao i Abba, dvocifrena inflacija je stvar prošlosti“, napisao je Eliot.

Izvor: ONS

Britanska Centralna banka upozorila je da bi pad poslovnih investicija tokom pandemije mogao ograničiti sposobnost kompanija da prate rastuću potražnju. Takođe, Banka Engleske procenila je da je rizik od dugotrajne visoke stope nezaposlenosti manji nego ranije, kao i da rizik od inflacije ne bi trebalo da bude dugoročan.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) umešao se u debatu pokušavajući da umiri javnost, rekavši da inflacija viša od ciljanih 2,0 odsto, koja se očekuje kasnije ove godine, verovatno neće potrajati. “Na osnovu prognoze koju smo objavili prošle nedelje ne vidimo da će ona potrajati. Do kraja ove godine BDP će se vratiti tamo gde je bio na kraju 2019. godine, ali smo izgubili dve godine rasta“, kazao je Bejli, koji je ocenio i da će se inflacija u SAD uskoro vratiti u planirane okvire, prenosi Business Live.

Prema podacima britanskog Zavoda za nacionalni statistiku (ONS), BDP Velike Britanije oslabio je u 2020. godini rekordnih 9,9 odsto. Pad ostrvske ekonomije u prošloj godini više nego dvostruko je veći od prethodnog najgoreg rezultata, a šteta je nastala od primene striktnih epidemioloških mera, uključujući dugotrajna zatvaranja usled pandemije korona virusa.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...