istraživanje o korišćenju vremena u srbiji

RZS: Žene provode sat i po vremena manje u plaćenim poslovima nego muškarci

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

25.1.2023 17:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

RZS: Žene provode sat i po vremena manje u plaćenim poslovima nego muškarci RZS: Žene provode sat i po vremena manje u plaćenim poslovima nego muškarci
Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima (3:08), ali, žene, prosečno, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po... RZS: Žene provode sat i po vremena manje u plaćenim poslovima nego muškarci

Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima (3:08), ali, žene, prosečno, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po sata (2:23), a muškarci sat i po duže od njih (3:57), odnosno skoro četiri sata, pokazalo je Istraživanje o korišćenju vremena (IKV), objavljeno na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima (3:08), ali su prisutne i veće rodne razlike. Tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata (4:09), dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata (2:03), odnosno duplo manje od žena.

Plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao.

Neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima i dr.

Glavni cilj Istraživanja o korišćenju vremena (IKV), koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, bio je da se dobiju informacije o tome kako stanovnici Srbije provode vreme tokom 24 časa.

Osnovni instrument istraživanja je bio dnevnik u koji su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

  • Mike

    25.1.2023 #1 Author

    Aha, sjajno! Ovo On naručio istraživanje? Niko ništa ne radi, tri, četiri sata dnevno i to je to! Jedino On radi 24/7/365! Ovo je baš onako omalovažavajuće prema svim poštenim radnicima koji rade sigurno, barem, osam sati dnevno. Bravo za „istraživanje“ 🙄

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.1.2023 #2 Author

    Nesto ne verujem da je tako…

    Odgovori

  • Jovana24

    25.1.2023 #3 Author

    Ma imamo vremena na pretek, kakvo istrazivanje…

    Odgovori

  • Coka13

    27.1.2023 #4 Author

    Jao, bre, pa kakvo je ovo istraživanje? Ispade da niko ništa ne radi.

    Odgovori

  • BOJANA

    27.1.2023 #5 Author

    Pa muškarci se više uključuju u neplaćene poslove

    Odgovori

  • COKA

    29.1.2023 #6 Author

    Ma kako da ne, zivo me zanima kako je radjeno ovo istrazivanje

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #7 Author

    A koliko zene provedu sati u neplacenim poslovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...