Zabrinuti zbog “rizika po nacionalnu bezbednost”

SAD traže od kineskih vlasnika da prodaju svoj udeo u TikToku

SvetVesti

16.3.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SAD traže od kineskih vlasnika da prodaju svoj udeo u TikToku SAD traže od kineskih vlasnika da prodaju svoj udeo u TikToku
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) preti kineskim vlasnicima društvene mreže TikTok potencijalnom američkom zabranom aplikacije ako ne prodaju svoje vlasničke udele u... SAD traže od kineskih vlasnika da prodaju svoj udeo u TikToku

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) preti kineskim vlasnicima društvene mreže TikTok potencijalnom američkom zabranom aplikacije ako ne prodaju svoje vlasničke udele u kompaniji, objavio je The Wall Street Journal, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Zahtev je nedavno postavila Komisija za strana ulaganja u SAD, poznata i pod skraćenicom Cfius.

Ovaj zahtev odražava primetno pooštravanje Bajdenove administracije, koja se našla pod kritikama republikanaca zbog toga što nije zauzela dovoljno čvrst stav protiv pretnje nacionalnoj bezbednosti koju predstavlja platforma, pišu američki mediji.

TikTok je u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga. Otprilike 60 odsto akcija kompanije u vlasništvu je globalnih investitora, 20 odsto je u vlasništvu njenih zaposlenih, a još oko 20 odsto akcija kompanije pripada osnivačima — to su tzv. vlasničke akcije sa pravom glasa, navodi WSJ.

Portparol TikToka je odgovorio putem elektronske pošte da “ukoliko je zaštita nacionalne bezbednosti cilj, dezinvestiranje ne rešava problem: promena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa. Najbolji način da se reši zabrinutost u vezi sa nacionalnom bezbednošću je transparentnom zaštitom američkih korisničkih podataka i sistema, uz robusno praćenje, proveru i verifikaciju trećih strana, koje već primenjujemo.“

Ipak, rukovodstvo TikToka razmatra odvajanje od kompanija ByteDance-a kako bi se zaobišla zabrinutost za nacionalnu bezbednost, preneo je Bloomberg. Prodaja bi bila poslednje sredstvo kompanije; TikTok bi verovatno prihvatio tu opciju samo ako njen postojeći predlog odbiju američki zvaničnici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...