radni sat od 1. januara 2023. biće povećan za 12,5 odsto

Sindikat Nezavisnost JP PEU Resavica: Država ispunila zahteve, prekida se štrajk

SrbijaVesti

22.12.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sindikat Nezavisnost JP PEU Resavica: Država ispunila zahteve, prekida se štrajk Sindikat Nezavisnost JP PEU Resavica: Država ispunila zahteve, prekida se štrajk
Predsednik sindikata Nezavisnost JP PEU Resavica Slobodan Lupšić, rekao je u četvrtak da je postignut dogovor sa predstavnicima države o ispunjenju njihovih zahteva i da rudari prekidaju... Sindikat Nezavisnost JP PEU Resavica: Država ispunila zahteve, prekida se štrajk

Predsednik sindikata Nezavisnost JP PEU Resavica Slobodan Lupšić, rekao je u četvrtak da je postignut dogovor sa predstavnicima države o ispunjenju njihovih zahteva i da rudari prekidaju štrajk, danas od treće ili sutra od prve smene.

On je za Betu, posle razgovora pregovaračkog tima i vršioca dužnosti direktora JP Resavica Saše Spasića sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i ministrom finansija Sinišom Malim rekao da je, posle teških pregovora, postignut dogovor.

„Ispunjen nam je zahtev da se radni sat od 1. januara 2023. godine poveća za 12,5 odsto i da se nadoknada za topli obrok sa 200 podigne na 300 dinara dnevno“, rekao je Lupšić.

Istakao je da je podjednako važno da je država pristala da se dug za rudnu rentu plati u ratama i da se pokrene rudnik Soko koji od nesreće u aprilu ne radi, a može značajno da utiče na prihode preduzeća.

Lupšić je rekao da će rezultati današnjih finalnih razgovora popodne biti saopšteni odborima sindikata i da nema razloga da se ne prekine obustava rada večeras od treće smene ili sutra ujutro od prve smene.

Dodao je da su razgovori od prošle nedelje do danas bli teški, ali korektni i konstruktivni i da se zahvaljuje ministrima Đedović i Malom, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, razumeo njihov položaj.

Prosečne plate u JP PEU Resavica su 65.000, a radnici koji su skoro počeli da rade imali su plate 42.000-43.000 dinara.

I Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na današnjem sastanku sa reprezentativnim sindikatima JP PEU Resavica postignut dogovor oko zahteva i da se obustavi štrajk u tom preduzeću.

Na sastanku je, kako je navedeno, „ocenjeno da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o nastavku rešavanja problema u tom preduzeću kroz dijalog i stalnu komunikaciju“.

Dodaje se da je dogovorena i dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika Soko, kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću zaposlenih, kao prvog preduslova.

Ističe se da je dogovoreno da Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata „nastavi dijalog u vezi sa pronalaženjem dugoročno održivih rešenja za probleme u JP PEU Resavica, koji bi vodili ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara“.

JP PEU RESAVICA

PETRA ŽALCA 2, 35237 Resavica , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
91.488.713,00 (2021)
Broj zaposlenih:
3.540 (2021)
  • TATJANA

    22.12.2022 #1 Author

    Konačno, dobro da je postignut dogovor

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.12.2022 #2 Author

    Odlicno,zasluzili su i mnogo vise…

    Odgovori

  • Coka13

    23.12.2022 #3 Author

    Dogovor i jeste postignut jer su zaposleni tražili najminimalnije. Da su tražili koliko bi zaista bilo logično, od dogovora ne bi bilo ništa.

    Odgovori

  • maric

    25.12.2022 #4 Author

    Odlično sto je štrajk prekinut, ali zaista zaslužuju mnogo vise od 65.000 din. To je poražavajuće..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...